Skip to main content

Ιράν: «Ανάγκη για 15 πυρηνικά εργοστάσια»

Το Ιράν χρειάζεται ως και 15 πυρηνικά εργοστάσια για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, τόνισε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης να προχωρήσει τις εργασίες σ
Το Ιράν χρειάζεται ως και 15 πυρηνικά εργοστάσια για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, τόνισε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης να προχωρήσει τις εργασίες στον τομέα αυτό.

Ο Μανουσέρ Μοτακί, μιλώντας στο Μπαχρέιν σε διάσκεψη για την ασφάλεια, αμφισβήτησε τη συμφωνία που πρότεινε ο ΟΗΕ για την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων που έχει στόχο να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

«Πιστεύω πως μπορούμε να εγκαταλείψουμε το όλο θέμα ή να προτείνουμε κάτι πιο μετριοπαθές, μια μέση λύση...Το Ιράν το έκανε αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Η Τεχεράνη ζητεί βασικές αλλαγές στην προτεινόμενη συμφωνία, η οποία ορίζει την αποστολή στο εξωτερικό μεγάλου μέρους του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου με αντάλλαγμα την παράδοση καυσίμων για τον ερευνητικό αντιδραστήρα στην ιρανική πρωτεύουσα.

Το Ιράν ισχυρίζεται πως το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μπορεί να εξάγει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Χρειαζόμαστε 10 ως 15 πυρηνικά εργοστάσια, για να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας», επεσήμανε ο Μοτακί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ