Skip to main content

Ιράν: Απελευθερώθηκαν και επιστρέφουν μετά από πέντε μήνες τα δύο ελληνικά τάνκερ

Τα δύο υπό ελληνική σημαία τάνκερ είχαν καταληφθεί τον Μάιο από τους Φρουρούς της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο κι έκτοτε ήταν δεσμεμένα.

Αναχώρησαν σήμερα, μετά από πολύμηνες συνομιλίες με το Ιράν τα υπό ελληνική σημαία πλοία «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon» που παρέμεναν δεσμευμένα από τις 27 Μαΐου 2022, ενώ ταυτόχρονα αναχώρησε και το ιρανικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «Lana» από το αγκυροβόλιο του Πειραιά.

Η τελική συμφωνία επήλθε σήμερα στην Τεχεράνη με την παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστα Κατσαφάδου.

«Η σημερινή μέρα είναι πολύ ευχάριστη για τους ναυτικούς μας, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, αφού έλαβε τέλος μια δυσάρεστη και ιδιαιτέρως σύνθετη υπόθεση, μετά από συστηματικές προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στη σημερινή ευτυχή κατάληξη. Από την πρώτη στιγμή η ελληνική Κυβέρνηση κατέβαλε επίπονες προσπάθειες για να φτάσουμε σε αίσιο τέλος.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά τους ναυτικούς των πλοίων για την υπομονή και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν όλες τις δύσκολες ημέρες που πέρασαν, αλλά και τις πλοιοκτήτριες εταιρείες των δυο πλοίων, για τη συνεργασία μας.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα βρίσκονται και πάντα θα βρίσκονται στο πλευρό των ναυτικών μας, για κάθε πρόβλημα που μπορεί να τους προκύψει σε κάθε γωνιά της οικουμένης.

Η σημερινή θετική εξέλιξη, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της προσήλωσής μας στον σκοπό αυτό και της διαρκούς μας προσπάθειας να εξυπηρετούμε και να προστατεύουμε τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτικών μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Υπανθυμίζεται πως τα δύο ελληνικών συμφερόντων τάνκερ καταλήφθηκαν τον Μάιο από τους Φρουρούς της Επανάστασης ως αντίποινα για τη δέσμευση από τις ελληνικές αρχές του δεξαμενόπλοιου «Lana», στο αγκυροβόλιο της Καρύστου.

Η κατάσχεση του «Lana» είχε γίνει στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας δικαστικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, καθώς οι ΗΠΑ υποστήριζαν ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.