Skip to main content

Ιράν-CNN: O βιασμός διαδηλωτριών φαίνεται να είναι συστηματική πρακτική των αρχών

Οι αρχές κατά σύστημα συλλαμβάνουν διαδηλώτριες και αφού τις ανακρίνουν τις περνούν σε χώρους όπου τις υποβάλλουν σε ατομικό ή και ομαδικό βιασμό.

Τον βιασμό χρησιμοποιούν συστηματικά οι ιρανικές αρχές ασφαλείας ως μέσο αντιμετώπισης των τρίμηνων πλέον διαμαρτυριών κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης στις οποίες πρωτοστατούν γυναίκες, όπως αποκαλύπτει με στοιχεία και μαρτυρίες αναλυτικό ρεπορτάζ του CNN.

Όπως αναφέρει η έρευνα οκτώ δημοσιογράφων του αμερικανικού δικτύου, οι αρχές του Ιράν κατά σύστημα συλλαμβάνουν διαδηλώτριες και αφού τις ανακρίνουν τις περνούν σε ιδιαίτερους χώρους όπου τις υποβάλλουν σε ατομικό ή και ομαδικό βιασμό, σε μια μέθοδο που δεν φαίνεται να πρόκειται για εξαίρεση κάποιου ανάλγητου αξιωματικού, αλλά για κανόνα που προφανώς έχει και σχετική καθοδήγηση από υψηλά ιστάμενους, όπως συμπεραίνει η έρευνα.

Μαρτυρίες γυναικών με τις οποίες μίλησαν οι ρεπόρτερ του CNN δίνουν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ακραίων καταστάσεων πίσω από κλειστές πόρτες, με σκοπό τον «σωφρονισμό» των διαδηλωτριών, που αφού υποχρεώνονται να ικανοποιήσουν τις άρρωστες ορέξεις των μελών των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος, αποστέλλονται σε άλλες πόλεις. Με δεδομένο ότι πολλές διαδηλώσεις με τη σκληρότερη αντιμετώπισή τους από τις αρχές λαμβάνουν χώρα στις κουρδικές περιοχές του Ιράν, οι διαδηλώτριες που συλλαμβάνονται μεταφέρονται σε μη κουρδικές επαρχίες του Ιράν.

Αρχικά κυκλοφόρησαν εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από γυναίκες που υφίσταντο κακοποίηση από δυνάμεις ασφαλείας στον δρόμο, πριν και μετά τη σύλληψή τους. Ακολούθως προέκυψαν πολλές αναφορές και μαρτυρίες από διαδηλώτριες που μετά την ανάκρισή τους ανέφεραν τον βιασμό τους, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες και για τον βιασμό ενός ανήλικου αγοριού.

Επιπλέον σε ορισμένες περιπτώσεις ο βιασμός διαδηλωτριών μαγνητοσκοπείται και χρησιμοποιείται μετά ως μέσο εκβιασμού για να εξασφαλίσει τη σιωπή των γυναικών που μετά αφήνονται ελεύθερες – ενώ άλλες δεν έχουν την τύχη να επιβιώσουν της κράτησης από τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως φέρεται να έχει γίνει στην περίπτωση της Μαχσά Αμινί. Αυτή ήταν και η θρυαλλίδα των διαδηλώσεων.

Νοσοκομειακές πηγές έχουν πλέον επιβεβαιώσει στο CNN πολυάριθμες περιπτώσεις γυναικών που φτάνουν τις τελευταίες εβδομάδες για περίθαλψη υποβασταζόμενες από άτομα με πολιτική περιβολή, οι οποίες φέρουν εμφανή σημάδια βασανισμού και βιασμού, αλλά και με κλειστά στόματα λόγω του τρόμου που τους έχουν προκαλέσει οι ιρανικές αρχές.

Πηγή: CNN