Skip to main content

Ιράν: Δεκάδες παιδιά νεκρά από σφαίρες και ξυλοδαρμούς στις διαδηλώσεις-Καμπανάκι από ΟΗΕ

Οι θάνατοι προκλήθηκαν από αληθινά πυρά, μεταλλικά σφαιρίδια που βλήθηκαν από κοντινή απόσταση και θανατηφόρους ξυλοδαρμούς.

Έως και 23 παιδιά έχουν ήδη σκοτωθεί από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ιράν, όπως είπε σήμερα σε ενημέρωση στη Γενεύη εκπρόσωπος του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι θάνατοι αυτοί προκλήθηκαν από αληθινά πυρά, μεταλλικά σφαιρίδια που βλήθηκαν από κοντινή απόσταση και θανατηφόρους ξυλοδαρμούς, ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Επίσης, αδιευκρίνιστος αριθμός παιδιών συνελήφθη στη διάρκεια εφόδων σε σχολεία και κάποια εστάλησαν για «ψυχολογική θεραπεία».

Περισσότεροι από 120 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, οι οποίες ξέσπασαν στις 16 Σεπτεμβρίου μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.

Ο θάνατος της Αμινί αποτέλεσε την αφορμή για το ξέσπασμα αυτού του κινήματος διαμαρτυρίας. Η νεαρή Ιρανή πέθανε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Όπως ανέφερε η IHR, 122 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την καταστολή των διαδηλώσεων που σημειώνονται σε πολλές πόλεις του Ιράν.