Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022
x

ΙΡΑΝ: «ΔΕΝ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΣΑ ΑΜΙΝΙ» ΛΕΕΙ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ

Σύμφωνα με έκθεση ιρανού ιατροδικαστή που εξέτασε τη σορό της 22χρονης ο θάνατός της δεν προκλήθηκε από χτυπήματα στο κεφάλι και στα άκρα.

«Δεν προκλήθηκε από χτύπημα στο κεφάλι και στα άκρα» ο θάνατος της Ιρανής Μαχσά Αμινί, σύμφωνα με έκθεση ιρανού ιατροδικαστή που εξέτασε τη σορό της 22χρονης.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο θάνατος της Μαχσά Αμινί προέρχεται «από πολυοργανική ανεπάρκεια, την οποία προκάλεσε εγκεφαλική υποξία» και συνδέεται με ένα παλαιότερο πρόβλημα υγείας της και συγκεκριμένα με μια χειρουργική επέμβαση «για την αφαίρεση ενός όγκου στον εγκέφαλο σε ηλικία 8 ετών», σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Στην ιατροδικαστική έκθεση δεν ξεκαθαρίζεται εάν η 22χρονη είχε υποστεί τραύματα. Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι η 22χρονη κατέρρευσε στη διάρκεια της κράτησής της εξαιτίας «υποκείμενων νοσημάτων» και στη συνέχεια τονίζεται ότι «εξαιτίας της αναποτελεσματικής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης κατά τα πρώτα κρίσιμα λεπτά, υπέστη εγκεφαλική υποξία και ως εκ τούτου εγκεφαλική βλάβη».

Η 22χρονη έχασε τη ζωή της μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. Ο θάνατός της έχει προκαλέσει ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε εθνικό επίπεδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο πατέρας της Αμινί υποστηρίζει ότι η κόρη του έφερε μώλωπες στα πόδια της και χαρακτηρίζει υπεύθυνη την αστυνομία για τον θάνατό της. Ο ίδιος και συνολικά η οικογένεια της Μαχσά Αμινίκαι, μέσω του ο δικηγόρο τους δήλωσαν ότι δεν θα δεχτούν τη γνώμη του ιατροδικαστή χωρίς την παρουσία της ανεξάρτητης διερευνητικής επιτροπής, κάτι που δεν έγινε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ