Skip to main content

Οι κρίσιμες λεπτομέρειες ενός... «εξωτικού» ταξιδιού

Επίκεινται εξελίξεις αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας με το Ιράν, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Τεχεράνη.

Τα τελευταία νέα από την Τεχεράνη, όπως τα περιγράφουν όσοι επέστρεψαν από την ιρανική πρωτεύουσα, συνοδεύοντας τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, στο εκεί επίσημο ταξίδι του απλώς, επιβεβαίωσαν ό,τι σας γράφαμε εδώ τους τελευταίους μήνες: ότι επίκεινται εξελίξεις αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας με το Ιράν. Και ότι πρόθεση και των δύο πλευρών είναι αυτές οι σχέσεις να γίνουν ακόμα πιο στενές, για το κοινό καλό. Αφορμές, αναμένεται να δοθούν πολλές, προσεχώς.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή που αφορά στα Ελληνικά Πετρέλαια, όπου ως γνωστόν υπάρχει μια σχεδόν ημιεπίσημη πρόθεση των Ιρανών να αποκτήσουν πρόσβαση. Για την ακρίβεια, οι πληροφορίες θέλουν την Τεχεράνη να επιθυμεί να αποκτήσει πρόσβαση σε διυλιστήριο της Νότιας Μεσογείου, το συντομότερο δυνατό. Και η περίπτωση των ΕΛΠΕ θα μπορούσε να είναι μια από αυτές που την ενδιαφέρει. Ως γνωστόν, το χρέος των 840 εκατ δολ των ΕΛΠΕ προς την ιρανική κρατική εταιρία πετρελαίου θα μπορούσε να είναι το «διαβατήριο» γι αυτή την πρόσβαση.

Στην πραγματικότητα, σε μια τέτοια περίπτωση, θα μιλούσαμε για ένα συμψηφιστικό deal, απέναντι στο οποίο η ελληνική πλευρά δεν είναι, κατ' αρχήν, αντίθετη. Το θέμα είναι αν θα το επιτρέψουν οι γεωστρατηγικοί εταίροι της Ελλάδας (ΗΠΑ, ΕΕ). Για την ιστορία, να αναφέρουμε εδώ ότι μετά την επίσκεψη Κοτζιά στην Τεχεράνη, θα ακολουθήσει – όπως πληροφορούμαστε – και επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Ιράν, σύντομα.