Skip to main content

Ιράν: Μαρτυρίες γιατρών – Πυροβολούν τις γυναίκες στα μάτια και στα γεννητικά όργανα

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών οι δυνάμεις καταστολής πυροβολούν σε διαφορετικά σημεία τις γυναίκες από ότι τους άντρες.

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις γιατρών στο Ιράν για τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας σε γυναίκες που διαδηλώνουν κατά του καθεστώτος. 

Σύμφωνα με τον Guardian, οι γιατροί και οι νοσοκόμες, που περιθάλπουν τους διαδηλωτές κρυφά ώστε να αποφύγουν τη σύλληψη, παρατήρησαν πως οι ιρανικές δυνάμεις χτυπούσαν σε διαφορετικά σημεία τους άνδρες και σε διαφορετικά τις γυναίκες. 

Συγκεκριμένα, οι περισσότερες διαδηλώτριες είχαν τραύματα στο πρόσωπο και τα γεννητικά τους όργανα, σε αντίθεση με τους άνδρες που έφεραν χτυπήματα στα πόδια, τους γλουτούς και την πλάτη. 

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, το οποίο έχει στην κατοχή του φωτογραφίες που αποδεικνύουν τα παραπάνω, οι ιρανικές δυνάμεις χτυπούν τις διαδηλώτριες από κοντινή απόσταση με μικρές σφαίρες από μόλυβδο.

Ο Guardian μίλησε με 10 ιατρούς οι οποίοι όχι μόνο ανέφεραν πως οι επιθέσεις αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη, αλλά και πως οι πυροβολισμοί στα μάτια των γυναικών πλέον είναι συνηθισμένο φαινόμενο. 

Θέλουν να καταστρέψουν την ομορφιά των γυναικών 

Ένας γιατρός από την κεντρική επαρχία Ισφαχάν δήλωσε ότι θεωρεί πως αρχές στοχεύουν σε διαφορετικά σημεία τα δύο φύλα «επειδή θέλουν να καταστρέψουν την ομορφιά αυτών των γυναικών».

Ένα από τα περιστατικά που είχα ήταν μία 20χρονη γυναίκα, η οποία είχε δεχθεί δύο σφαίρες στα γεννητικά της όργανα. 

«Δέκα άλλα σφαιρίδια είχαν σφηνωθεί στο εσωτερικό του μηρού της. Αυτά τα 10 σφαιρίδια αφαιρέθηκαν εύκολα, αλλά αυτά τα δύο στα γεννητικά της όργανα ήταν μια πρόκληση, επειδή είχαν σφηνωθεί ανάμεσα στην ουρήθρα και το άνοιγμα του κόλπου της», δήλωσε ο γιατρός. 

Έχουν σύμπλεγμα κατωτερότητας 

Ένας γιατρός από το Καράτζ, μια πόλη κοντά στην Τεχεράνη, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «πυροβολούν τα πρόσωπα και τα γεννητικά όργανα των γυναικών επειδή έχουν σύμπλεγμα κατωτερότητας. Θέλουν να απαλλαγούν από τα σεξουαλικά τους κόμπλεξ πληγώνοντας τις νεαρές κοπέλες», ανέφερε.

Μία άλλη γιατρός από την Μαζανταράν δήλωσε ότι αφαιρεί τα σφαιρίδια από τους τραυματίες έχοντας τα φώτα κλειστά στο ιατρείο της προκειμένου να μην την εντοπίσουν.

«Οι γυναίκες ντρέπονται τόσο πολύ να πάνε στο νοσοκομείο που πολλές από αυτές περιθάλπονται στο σπίτι και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», δήλωσε η γιατρός.

Στις 26 Οκτωβρίου, εκατοντάδες γιατροί διαμαρτυρήθηκαν έξω από το ιατρικό συμβούλιο του Ιράν και δέχθηκαν πυροβολισμούς με σφαιρίδια από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ένας χειρουργός από την Τεχεράνη περιέθαλψε τους συναδέλφους του που πυροβολήθηκαν στην πλάτη και στα πόδια ενώ έτρεχαν να ξεφύγουν.
Σφαίρες στα μάτια

Μία από τις περιπτώσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ο γιατρός από την Τεχεράνη ήταν το τραύμα μετά από πυροβολισμό στα μάτια. 

«Ο τραυματίας είχε δεχθεί δεκάδες χτυπήματα στα μάτια του, στο κεφάλι και στο πρόσωπό του. Ο ίδιος είχε σχεδόν τυφλωθεί και μπορούσε να διακρίνει μόνο το φως».

Μια περίπτωση που έγινε γνωστή σε εθνικό επίπεδο ήταν η επίθεση που δέχτηκε η φοιτήτρια Γκαζαν Ρανκες, η οποία χτυπήθηκε στο δεξί της μάτι ενώ επέστρεφε από τη δουλειά της. 
«Η τελευταία εικόνα που είδε το δεξί μου μάτι ήταν το χαμόγελο του ατόμου που με πυροβόλησε», έγραψε σε μια ανάρτηση που έχει πλέον διαγραφεί αφού πρώτα κοινοποιήθηκε σε ομάδες διαμαρτυρίας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργώντας αντιδράσεις.

Σημειώνεται πως περισσότεροι από 400 οφθαλμίατροι από το Ιράν υπέγραψαν επιστολή με την οποία προειδοποιούν τον Μαχμούντ Τζαμπαρβάντ, γενικό γραμματέα της Ιρανικής Εταιρείας Οφθαλμολογίας, για προσχεδιασμένη επίθεση με στόχο την τύφλωση των διαδηλωτών. 

Ένας από τους οφθαλμιάτρους που υπέγραψαν την επιστολή δήλωσε ότι είχε περιθάλψει τέσσερις ασθενείς που έχασαν μέρος ή το σύνολο της όρασής τους, συμπεριλαμβανομένου ενός 20χρονου άνδρα του οποίου η ακτινογραφία έδειξε 18 σφαιρίδια στο κεφάλι και το πρόσωπό του.

«Ένιωσα απαίσια, ένιωσα τόσο θυμωμένος και είχα δάκρυα στα μάτια μου βλέποντας τον πόνο τους. Το μάτι είναι το πιο ευαίσθητο μέρος του ανθρώπινου σώματος και είναι πολύ οδυνηρό να σκέφτεσαι αυτούς τους τραυματισμένους ανθρώπους που είναι όλοι νέοι και πρέπει να ζήσουν έτσι για το υπόλοιπο της ζωής τους», είπε. 

Ο Βρετανός χειρούργος ονόματι Ιάν Χάτσισον ανέλυσε τις φωτογραφίες που είχε στην κατοχή του ο Guardian, τονίζοντας πως από τα χτυπήματα φαίνεται πως τα θύματα πυροβολήθηκαν εξ’ επαφής από σκάγια. 

Η φύση του τραυματισμού υποδηλώνει ότι «τους κρατούσαν ακινητοποιημένους στο έδαφος ή τους κρατούσαν ακίνητους ή τους κρατούσαν το κεφάλι», ανέφερε.

Επιτηρούν τα νοσοκομεία για να μην πάνε οι τραυματίες 

Την ίδια ώρα οι αρχές γνωρίζοντας ότι οι διαδηλωτές θα χρειαστούν ιατρική περίθαλψη για τόσο σοβαρούς τραυματισμούς, αύξησαν την επιτήρηση στα νοσοκομεία. Ένας γιατρός από νοσοκομείο του Σιράζ δήλωσε ότι ένας νέος φρουρός ασφαλείας είχε τοποθετηθεί έξω από το τμήμα επειγόντων οφθαλμολογικών περιστατικών στα τέλη του περασμένου μήνα.

«Έλεγχε όποιον έμπαινε και έβγαινε από το τμήμα επειγόντων οφθαλμολογικών περιστατικών και ζητούσε κάθε φορά να δει τις ταυτότητες και τις ετικέτες μας. Ήταν η πρώτη φορά που το είδα αυτό να συμβαίνει στο νοσοκομείο. Φαίνεται πως αυτή η αλλαγή έγινε αφού αυξήθηκε ο αριθμός των τραυματισμένων διαδηλωτών», δήλωσε ο γιατρός.

Πηγή: Kathimerini.gr