Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΞΗΓΕΙ ΣΤΗ VORIA ΓΙΑΤΙ ΕΚΟΨΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΗΣ

Η Μέλι, ακολουθώντας συμπατριώτισσές της σε όλον τον κόσμο, έκοψε τα μαλλιά της και εξηγεί στη Voria.gr τι σημαίνει θρησκευτική καταπίεση.

Η Μέλι είναι 34 χρόνων, μεγάλωσε σε μία συντηρητική πόλη του Ιράν, αλλά από μικρή επέλεξε να παλέψει για τα ανθρώπινα δικαιώματά της.

Σήμερα, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη επέλεξε να προβεί σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που έχει σημαδέψει τους αγώνες, να κόψει τα μαλλιά της.

Η Μέλι μιλώντας στη Voria.gr εξιστορεί τη δική της ζωή, όταν από μικρή επέλεξε να αντιτεθεί στο θεοκρατικό καθεστώς που θέλει τις γυναίκες χωρίς βούληση.

Η Μέλι είναι από τη Μασχάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράν. Ζει στη Θεσσαλονίκη τρία χρόνια, ενώ για τρεις μήνες προηγουμένως βρέθηκε στην Τουρκία.

«Στην πατρίδα μου κόβουμε τα μαλλιά μας όταν χάνουμε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ως ένδειξη πένθους, αλλά απαγορεύεται να τα κόψουμε γενικά. Σήμερα έκοψα τα μαλλιά μου για να βάλω ένα τέλος από την πλευρά μου στους δολοφόνους που μας κυβερνούν», λέει η Μέλι.

Η ίδια έχει συλληφθεί από την Αστυνομία των Ηθών στο Ιράν. «Δεν περιγράφεται με λόγια αυτά που βιώνουμε εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεν θέλω άλλη γυναίκα να πεθάνει για ένα κομμάτι ύφασμα», είπε η ιδια.

Η αδελφή της βρίσκεται στους δρόμους του Ιράν, ενώ η ίδια από πολλά χιλιόμετρα μακριά, από τη Θεσσαλονίκη, προσπαθεί να δείξει σε όλους τη νοσηρότητα του καθεστώτος.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ήταν αυτή που ζητούσε από τον κόσμο να πει τη Μάχσα με το όνομά της. «Είχε όνομα όταν την σκότωσαν, την έλεγαν Μάχσα».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ