Skip to main content

Ίρις: Ένα συνεργείο καθαρισμού που απασχολεί άτομα με ψυχικά νοσήματα

Το συνεργείο βοηθάει στην ομαλή ένταξη των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα στον εργασιακό χώρο. Η 52χρονη Αθανασία περιγράφει την εμπειρία της.

Την ευκαιρία να ενταχθούν ομαλά στον εργασιακό χώρο δίνει σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα το νέο συνεργείο καθαρισμού του Κοινωνικού Συνεταιρισμού (Κοι.Σ.Π.Ε.) Ίρις.

Το συνεργείο καθαρισμού ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του τον Μάιο και απασχολεί ήδη έξι άτομα.

Η 52χρονη Αθανασία είναι ένα από αυτά. Όπως αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr η εργασία της στο συνεργείο την έχει βοηθήσει πολύ.

«Έχει ανέβει πολύ η διάθεσή μας. Είναι πολύ θετικό αυτό που γίνεται», σημειώνει.

Μιλώντας για την πρώτη της ημέρα στη δουλειά, θυμάται ότι είχε άγχος το οποίο γρήγορα ξεπέρασε καθώς, όπως λέει, «υπάρχει ένα πολύ υποστηρικτικό περιβάλλον». Η ίδια τονίζει πως έχει δουλέψει και σε άλλες δουλειές, στις οποίες όμως ήταν πιο δύσκολο να ανταποκριθεί. Στο συνεργείο, όπως υποστηρίζει, υπάρχει κατανόηση και το κλίμα είναι πολύ καλό ώστε να μπορεί να αποδώσει. 

Σημειώνεται ότι τα άτομα του συνεργείου συνοδεύει πάντα ένας νοσηλευτής ο οποίος έχει και ο ίδιος εμπειρία δουλεύοντας στον τομέα της καθαριότητας. «Είμαστε πολύ καλοί στη δουλειά μας και ακούμε συνεχώς θετικά σχόλια», αναφέρει η Αθανασία.

Πέραν της ψυχολογικής ανάτασης που της έχει προσφέρει η εργασία, η ίδια λέει πως της εξασφαλίζει παράλληλα και ένα ικανοποιητικό εισόδημα. «Έχω δύο εγγονάκια, στα οποία πλέον μπορώ με το εισόδημά που κερδίζω να παίρνω δωράκια», σημειώνει η γυναίκα. 

Τη θετική επίδραση που έχει στα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας η εργασία μέσα από το συνεργείο περιγράφει και ο πρόεδρος του ΔΣ του Ίρις και ψυχολόγος, Αλέξιος Καβαδάτος. «Υπάρχει μεγάλη αλλαγή. Στην πρώτη πληρωμή, ειδικά, ένα χαμόγελο ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό τους», αναφέρει ο ίδιος, προσθέτοντας πως όταν εργάζονται, οι άνθρωποι βγαίνουν από το σπίτι τους, αισθάνονται χρήσιμοι και συναναστρέφονται με άλλα άτομα.

Το συνεργείο έχει αναλάβει ήδη τον καθαρισμό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών (ΕΨΥΚΑ) καθώς και δύο ιδιώτες. «Θέλουμε να έχουμε πελάτες περισσότερους ιδιώτες. Θέλουμε να βγούμε στην κοινωνία», δηλώνει ο κ. Καβαδάτος συμπληρώνοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολα εφικτό λόγω της διστακτικότητας που εκφράζουν πολλοί εργοδότες.

Ο Κοι.Σ.Π.Ε. Ίρις πέραν του συνεργείου έχει έναν βιολογικό αμπελώνα, στον οποίο απασχολούνται εποχιακά περίπου πέντε άτομα, ενώ σύντομα θα δημιουργήσει και ομάδα catering.