Skip to main content

Ιρλανδική εκκλησία: Δεύτερη παραίτηση για το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης

Ο επίσκοπος Τζιμ Μοριάρτι, που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί σε 2 χρόνια, δήλωσε ότι μολονότι η έκθεση δεν αναφερόταν σε εκείνον προσωπικά, όφειλε να είχε πολεμήσει κατά της «επικρατούσας κουλτούρας»,
Ενας δεύτερος ιρλανδός επίσκοπος, που περιγράφεται στην έκθεση Μέρφι, έδωσε σήμερα την παραίτησή του στον Πάπα. Ο επίσκοπος Τζιμ Μοριάρτι, που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί σε 2 χρόνια, δήλωσε ότι μολονότι η έκθεση δεν αναφερόταν σε εκείνον προσωπικά, όφειλε να είχε πολεμήσει κατά της «επικρατούσας κουλτούρας»,  που επέτρεπε να τελούνται κολάσιμες πράξεις ενέργειες εναντίον παιδιών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο επίσκοπος Ντόναλ Μάρεϊ έγινε ο πρώτος επίσκοπος που παραιτήθηκε έπειτα από την δημοσίευση της έκθεσης Μέρφι, που ανέφερε ότι η ιρλανδική καθολική εκκλησία απέκρυπτε επί 30 χρόνια την ευρέως διαδεδομένη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς.

«Ουσιαστικά πρόκειται για το πώς η ηγεσία της Αρχιεπισκοπής (του Δουβλίνου) απέτυχε επί πολλά χρόνια να αντιδράσει σωστά σε εγκληματικές πράξεις που τελούνταν εναντίον παιδιών», δήλωσε ο Μοριάρτι σε ανακοίνωσή του.

Ο Μοριάρτι εξέφρασε ζήτησε επίσης συγγνώμη από τα θύματα και τις οικογένειές τους. «Γνωρίζω πως ό,τι και να κάνω τώρα δεν πρόκειται να μειώσει τον πόνο που υπέφεραν αυτοί οι άνθρωποι», δήλωσε.

 Επειτα από την ανακοίνωση της παραίτησης του πρώτου επισκόπου, ο αρχιεπίσκοπος του Δουβλίνου Ντίαρμουιντ Μάρτιν άφησε να εννοηθεί θα ακολουθήσουν και άλλες, όπως άλλωστε ζητούν πολλές οργανώσεις υποστήριξης των θυμάτων. Η έκθεση Μέρφι, που δημοσιεύθηκε στις 26 Νοεμβρίου, ανέφερε ότι η αρχιεπισκοπή έδειχνε μεγαλύτερη σπουδή για να προστατεύσει την φήμη της εκκλησίας παρά να διαφυλάξει τα παιδιά και γι αυτό απέκρυπτε «επίμονα» από το 1974 ως το 2004 την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.