Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022
x

ΙΣΑ: «ΟΧΙ» ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Στην απαράδεκτη αυτή απόφαση, δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα επιστημονικά κριτήρια της ορθής συνταγογράφησης, αναφέρει ο ΙΣΑ.

Για «νέα μείωση των ορίων συνταγογράφησης» από το υπουργείο Υγείας, την οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτη κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ εκτιμα ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών, αναφέροντας πως σύμφωνα με το ΦΕΚ 3663/28.8.2018, μειώνονονται κατά 20%, τα όρια στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ουσιών, με μια «αντιεπιστημονική και αυθαίρετη» προσέγγιση που χρησιμοποιεί κριτήρια γεωγραφικά και οικονομικά, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

«Στην απαράδεκτη αυτή απόφαση, δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα επιστημονικά κριτήρια της ορθής συνταγογράφησης και η ασφάλεια του ασθενή. Η νέα μείωση των ορίων συνταγογράφησης θα δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλούς ασθενείς που θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν αγωγή ή θα πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Ο ΙΣΑ ζητά η συνταγογράφηση μέσω θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων να  εξαιρεθεί από τα όρια συνταγογράφησης καθώς βρίσκεται μέσα στα πλαίσια που θέτει η ίδια η πολιτεία», τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, εκτιμά ότι «πρόκειται για ένα ακόμα αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο μέτρο που υποβαθμίζει την περίθαλψη του ασθενή. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόφαση που υπηρετεί λογιστικές σκοπιμότητες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη, το συμφέρον του ασθενή και της δημόσιας υγείας. Καλούμε το υπουργείο Υγείας, να σταματήσει να αντιμετωπίζει  την υγεία με προχειρότητα και να βάζει σε κίνδυνο τους ασθενείς για να πιάσει τους στόχους που έχουν επιβάλει οι δανειστές».

«Ο εξορθολογισμός των δαπανών θα επιτευχθεί θέτοντας τους πυλώνες του ελέγχου, υλοποιώντας την συνταγογράφηση βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) και μέσω της θέσπισης πρωτοκόλλων διαγνωστικών - θεραπευτικών που αποτελούν αιτήματα του ιατρικού κόσμου», επισημαίνει ο ΙΣΑ.

Τέλος, τονίζεται πως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που είχε προσφύγει από την πρώτη στιγμή κατά της αρχικής υπουργικής απόφασης που εισήγαγε το μέτρο του «πλαφόν» στη συνταγογράφηση, «θα  πράξει και σε αυτή την περίπτωση τα δέοντα, προκειμένου να προασπίσει τη δημόσια υγεία».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ