Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική πρόταση για παύση διώξεων κατά των αδελφών Ψωμιάδη

Η τροπολογία για τους αιρετούς που είχε σηκώσει σκόνη και η πρόταση του εισαγγελέα προς το δικαστικό συμβούλιο για τους αδελφούς Ψωμιάδη

Στις 14 Οκτωβρίου 2020 η Voria.gr είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Αθωώνουν με τροπολογία Ψωμιάδη και δεκάδες ακόμη αιρετούς» (θυμηθείτε ΕΔΩ). Επρόκειτο για μια τροπολογία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη την οποία έκανε δεκτή ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και είχε ψηφιστεί και από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Με βάση εκείνη την τροπολογία άνοιγε ο δρόμος για να παύσουν οριστικά ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, καθώς και καταλογισμοί, σε βάρος εκατοντάδων νυν και πρώην αιρετών, μαζί και υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Μεταξύ αυτών, όπως έγραφε τότε η Voria.gr, περιλαμβάνονταν και εκκρεμείς διώξεις για τους αδελφούς Ψωμιάδη, ενώ ενδέχεται να περιληφθεί σε αυτή τη χαριστική διάταξη και η εκκρεμής δίκη στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων για την υπόθεση με τα «45αρια».

Μετά το δημοσίευμα της Voria.gr ο κ. Θεοδωρικάκος έσπευσε να δηλώσει ότι θα υπάρξει διορθωτική τροπολογία προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος παραγραφής βαρύτατων κακουργημάτων. Πράγματι μετά λίγες μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή νέα, διευκρινιστική τροπολογία η οποία αναφέρει το εξής: «Η αληθής έννοια του άρθρου 67 του ν. 4735/2020 (Α' 197) καταλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο περιπτώσεις που έχουν ελεγχθεί από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και το Ελεγκτικό Συνέδριο έως τη λήξη του προληπτικού ελέγχου και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες πριν την πληρωμή τους από τους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, εκτός εάν τα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ανωτέρω άρθρου προκάλεσαν δολίως τη θεώρησή τους ή εάν διαπιστωθεί έλλειμμα ύστερα από κατασταλτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή των ελεγκτικών υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Στους νομικούς κύκλους είχε γίνει τότε πολλή συζήτηση σχετικά με τις νομικές συνέπειες που θα παρήγαγε τόσο η πρώτη τροπολογία, παρότι ίσχυσε έστω για λίγες ημέρες, όσο και η διορθωτική. Μία τέτοια περίπτωση βρίσκεται ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου και αφορά την παραπομπή ή όχι σε δίκη των Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη, καθώς και του πρώην γενικού γραμματέα της νομαρχίας Θεσσαλονίκης Δημήτρη Λευκόπουλου. Η υπόθεση είναι παρόμοια με αυτήν για τα «45αρια», αφορά παρόμοια αδικήματα τα οποία φέρεται να διαπράχθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο και δεν περιελήφθησαν στην αρχική δικογραφία για τα «45αρια».

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρότι πρόκειται για παρόμοια κακουργηματικής φύσεως αδικήματα, η πρόταση του εισαγγελέα προς το δικαστικό συμβούλιο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, «να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος των τριών». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εισαγγελέας επικαλείται στην απαλλακτική πρόταση του την επίμαχη ευεργετική τροπολογία.

Το κατηγορητήριο σε βάρος των τριών περιλαμβάνει τρία αδικήματα:

1. Απιστία που στρέφεται άμεσα κατά προσώπου δημοσίου δικαίου από κοινού κατ' εξακολούθηση με περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ (σ.σ. κακούργημα).

2. Συνέργεια στην ανωτέρω πράξη.

3. Ψευδή βεβαίωση που στρέφεται άμεσα κατά νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου κατ' εξακολούθηση με περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.

Η πρόταση του εισαγγελέα υποβλήθηκε προς το δικαστικό συμβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, ωστόσο, έως και σήμερα, δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση επ' αυτού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr οι συνήγοροι υπεράσπισης των αδελφών Ψωμιάδη στη δίκη για τα «45αρια» η οποία έχει πάρει δύο αναβολές, ενώ άλλες δύο φορές μετατέθηκε λόγω πανδημίας, έχουν προετοιμάσει τα νομικά τους επιχειρήματα ώστε με την έναρξη της δίκης, όποτε αυτή γίνει, να επικαλεστούν τη συγκεκριμένη τροπολογία, προκειμένου να ζητήσουν την οριστική παύση των διώξεων και άρα τη ματαίωση της δίκης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την αντίκρουση αυτού του νομικού επιχειρήματος προετοιμάζει η πλευρά της πολιτικής αγωγής, με το επιχείρημα ότι η επίμαχη τροπολογία είναι καταφανώς αντισυνταγματική. Προς τούτο πρόκειται μάλιστα να επικαλεστεί νομολογία βασιζόμενη σε αποφάσεις, μεταξύ των άλλων, και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.