Skip to main content

Ισχυρή άνοδο των επενδυτικών δαπανών το 2017 βλέπει η βιομηχανία

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ - Για το 2016, εκτιμάται ότι θα καταγράψουν μείωση κατά 5%, έναντι πρότερης εκτίμησης για αύξηση 2,7%

Αύξηση των επενδυτικών δαπανών κατά 35,5% αναμένουν για το 2017 οι επιχειρήσεις στον κλάδο της βιομηχανίας, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Στην έρευνα, ωστόσο, παρατηρούνται σημαντικές διαφορές τάσης μεταξύ των κλάδων. Ενδεικτικά, η αξιοσημείωτη αύξηση εκπορεύεται από την αναμενόμενη άνοδο των επενδύσεων στα Τρόφιμα-Ποτά-Καπνός κατά 38%, καθώς και στις λοιπές βιομηχανίες κατά 41%.

Στους υπόλοιπους κλάδους αναμένεται μείωση της επενδυτικής δαπάνης, η οποία φθάνει το 26%, στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας. Στα Χημικά επίσης, προβλέπεται μείωση στην επενδυτική δραστηριότητα κατά 16%, όπως επίσης και στα Μη Μεταλλικά Ορυκτά (11%).

Εντούτοις, το Ίδρυμα σπεύδει να σημειώσει ότι επειδή οι παραπάνω προβλέψεις πραγματοποιούνται σχετικά νωρίς, τείνουν να αποτελούν υπερεκτιμήσεις, ενσωματώνοντας έναν βαθμό αισιοδοξίας για την πορεία των επενδύσεων.

Όσον αφορά το τρέχον έτος, οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποίησης εκτιμάται ότι θα καταγράψουν μείωση κατά 5% έναντι της πρότερης εκτίμησης περί αύξησης 2,7%.

Η πτώση στην επενδυτική δραστηριότητα χαρακτηρίζει πολλούς μεταποιητικούς κλάδους. Ενδεικτικά, έντονη είναι η μείωση στον κλάδο Ένδυσης-Υπόδησης, ενώ και στον κλάδο Μη Μεταλλικών Ορυκτών σημειώνεται πτώση στην επενδυτική δραστηριότητα.

Παραπλήσια τάση, με πτώση της τάξης του 15% το τρέχον έτος, αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις των επενδύσεων στα Τρόφιμα-Ποτά-Καπνός. Αντιθέτως, στην Κλωστοϋφαντουργία και τους λοιπούς βιομηχανικούς κλάδους, η επενδυτική δαπάνη εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 24% και 7% αντίστοιχα.

Το ΙΟΒΕ διευκρινίζει, τέλος, ότι η άνοδος στις λοιπές βιομηχανίες προέρχεται κυρίως, από τους κλάδους Διυλιστηρίων-Άνθρακα, Πλαστικών και Επίπλων.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα του ΙΟΒΕ, πατώντας ΕΔΩ.