Skip to main content

Έκρηξη στο Εφετείο Αθηνών - Πυροβόλησαν τον φρουρό (φωτο)

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 3 τα ξημερώματα - Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα περίπου 40 λεπτά πριν από την έκρηξη

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 3 τα ξημερώματα στο Εφετείο Αθηνών στην οδό Λουκάρεως.

Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα περίπου 40 λεπτά πριν από την έκρηξη η οποία προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές. Αμέσως, η αστυνομία κινητοποιήθηκε και η περιοχή εκκενώθηκε.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τον εκρηκτικό μηχανισμό άφησαν στο Εφετείο δυο άνδρες, που επέβαιναν σε όχημα.

Σύμφωνα με μαρτυρία φύλακα του Εφετείου, ο οποίος μετά το τηλεφώνημα απομακρύνθηκε από την αστυνομία, τη βόμβα άφησαν δύο άγνωστοι μέσα σε μια τσάντα στην είσοδο του Εφετείου και διέφυγαν με μοτοσικλέτα.

Ο άγνωστος που προειδοποίησε με τηλεφώνημα για την έκρηξη, δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε: "Δεν είναι φάρσα, δώστε προσοχή. Στην οδό Λουκάρεως, στο Εφετείο Αθηνών, θα εκραγεί βόμβα" και ζήτησε επίμονα να εκκενωθούν και τα δύο κτίρια.

Συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας έχουν ξεκινήσει έρευνα στο σημείο της έκρηξης, ενώ εκεί βρίσκονται αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση.

Πυροβόλησαν τον φρουρό

Τον φύλακα του κτιρίου του Εφετείου πυροβόλησαν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης προκειμένου να τον αποθαρρύνουν να τους καταδιώξει, ενώ πριν από λίγο βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια και το αυτοκίνητο με το οποίο πιθανότατα διέφυγαν.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πυροβόλησε μια φορά εναντίον του σκοπού, ο οποίος αναγκάστηκε να σταματήσει. Στο σημείο της επίθεσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει βρεθεί ένας κάλυκας φυσιγγίου, ο οποίος παραλήφθηκε από τους ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Αμέσως μετά τη διαφυγή των δραστών έγιναν τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για την τοποθέτηση της βόμβας στις 02:50, η οποία εξερράγη στις 03:25, προξενώντας σοβαρές ζημιές στην είσοδο του Εφετείου και σε τζάμια απέναντι πολυκατοικιών.

Λίγη ώρα πριν, στα Εξάρχεια, κοντά στο Μουσείο, βρέθηκε καμένο αυτοκίνητο τύπου βαν, μάρκας FIAT, το οποίο οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι είναι αυτό με το οποίο διέφυγαν οι δράστες και ταιριάζει με την περιγραφή που έδωσε ο φύλακας.

 Διαβάστε την ανακοίνωση της αστυνομίας:

Την 03:25 σήμερα (Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017), σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, στην είσοδο του κτιρίου του Εφετείου Αθηνών, επί της οδού Κ. Λουκάρεως 14, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε εφημερίδα και ενημερωτική ιστοσελίδα.

Αμέσως η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις και δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμου.

Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον αστυνομικό φρουρό, αμέσως μετά την εναπόθεση τσάντας που περιείχε Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών, κατά την προσπάθεια διαφυγής τους. Στη θέα του αστυνομικού σκοπού, συνεργός των δραστών που ανέμενε σε όχημα, πυροβόλησε μια φόρα εναντίον του, χωρίς ωστόσο να του επιφέρει τραυματισμό.

Κάλυκας που βρέθηκε στο σημείο έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.

Το εν λόγω όχημα λίγο αργότερα βρέθηκε καμένο στην περιοχή των Εξαρχείων.

Η προανάκριση για το περιστατικό ενεργείται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).

Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.