Skip to main content

Ισχυρό προβάδισμα Τζιτζικώστα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Από τα πλέον αξιοσημείωτα των μετρήσεων είναι ότι ο Τζιτζικώστας εμφανίζεται να έχει διείσδυση σε ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Σαλονικιός

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον δήμο Θεσσαλονίκης όπου διαγκωνίζονται περίπου 22 υποψήφιοι, αν τους μετρώ σωστά και συνεπώς, υπάρχει μεγάλος κατακερματισμός, ακόμη και σύγχυση στις τάξεις των ψηφοφόρων, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από δέκα και επιπλέον, εκεί υπάρχει ένα ισχυρό φαβορί που είναι ο σημερινός περιφερειάρχης.

Αυτό καταγράφεται και στις διάφορες μετρήσεις τις οποίες κάνουν υποψήφιοι αλλά και κόμματα. Η πλέον πρόσφατη η οποία ολοκληρώθηκε πριν από δύο ημέρες δείχνει ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα του Απόστολου Τζιτζικώστα που του δίνει βάσιμες ελπίδες εκλογής ακόμη και από την πρώτη Κυριακή. Το ποσοστό του είναι πάνω από 47%, χωρίς να υπολογίζονται οι αναποφάσιστοι.

Δεύτερος, σε πολύ μεγάλη απόσταση ακολουθεί ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης ο οποίος, όμως, έχει αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με μέτρηση της ίδιας εταιρείας πριν από περίπου έναν μήνα. Σε αυτό συνετέλεσε ασφαλώς η εκδήλωση παρουσίασης της υποψηφιότητάς του στην οποία παρέστη και μίλησε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Είναι ενδεικτικό ότι έως και πριν από την ομιλία Τσίπρα στη συγκέντρωση του Γιαννούλη, αρκετοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πίστευαν ότι υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος είναι η Δέσποινα Χαραλαμπίδου την οποία είχε υποστηρίξει η Κουμουνδούρου το 2014. Μετά όμως τη συγκέντρωση στο «Ι. Βελλίδης» η τάξη φαίνεται να αποκαθίσταται κι αυτό έριξε κάπως και τα ποσοστά της Δέσποινας.

Πάντως, από τα πλέον αξιοσημείωτα των μετρήσεων είναι ότι ο Τζιτζικώστας εμφανίζεται να έχει διείσδυση σε ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ της τάξης άνω του 30%. Πιο χαμηλά στις μετρήσεις, σε μονοψήφια ποσοστά προς το παρόν, βρίσκεται ο υποψήφιος του Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Παπαστεργίου και ακολουθούν οι υπόλοιποι.

Στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων έχει περιοριστεί σημαντικά, κοντά στο 15%. Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια για ανατροπή των δεδομένων είναι περιορισμένα εξ ου και η εκτίμηση των πολιτικών αναλυτών ότι στην Περιφέρεια, η μάχη θα είναι πιθανότατα ενός γύρου.

Ανάλογη εικόνα εμφανίζει και η δημοσκόπηση της Metrisis Poll η οποία δημοσιεύεται σήμερα στα “Παραπολιτικά”. Το ποσοστό του Τζιτζικώστα είναι στο 46.1% έναντι 12.4% του Γιαννούλη και 6.4% του Παπαστεργίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 61,6% δηλώνει ότι «σίγουρα» και «µάλλον» θα ψηφίσει τον κ. Τζιτζικώστα, έναντι µόλις 25,9% που «σίγουρα» και «µάλλον» δεν θα τον ψηφίσουν.

Σύμφωνα με το γκάλοπ, το 53,5% των πολιτών εκφράζεται θετικά για το έργο του, έναντι 30,9% που εκφράζεται αρνητικά, ενώ το 72,9% έχει θετική γνώµη και µόλις το 18,3% αρνητική γνώµη για το πρόσωπό του. Ο κ. Τζιτζικώστας καταγράφει 90,1% θετικές γνώµες στους ψηφοφόρους της Νέας ∆ηµοκρατίας, µε µόλις 5,8% αρνητικές, ενώ έχει και ιδιαίτερα θετικό ισοζύγιο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, µε 56,6% θετικές γνώµες, έναντι µόλις 30,3%.

Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, οι δύο βασικοί αντίπαλοί του, ο Χρήστος Γιαννούλης, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, και ο υποψήφιος του ΚΙΝ.ΑΛ. Χρήστος Παπαστεργίου, αντιµετωπίζουν ακόµη σοβαρό πρόβληµα αναγνωρισιµότητας, καθώς οι 6 στους 10 (62,7%) δεν γνωρίζουν τον κ. Γιαννούλη και οι 8 στους 10 (80,4%) τον κ. Παπαστεργίου. Με αυτά τα δεδοµένα και καθώς το 55,3% των πολιτών δηλώνουν ότι «σίγουρα» και «µάλλον» επιθυµούν την επανεκλογή του κ. Τζιτζικώστα, έναντι 25,4% που «σίγουρα» και «µάλλον» δηλώνουν την προτίµησή τους στην εκλογή κάποιου άλλου.