Skip to main content

Ισχυρός σεισμός 5,1 βαθμών νοτιοανατολικά της Καρπάθου

Μετά τη σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ στις 03:28 τα ξημερώματα ακολούθησαν εννέα μετασεισμοί μεγέθους άνω των 3 βαθμών.

Σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών σημειώθηκε στις 03:28 στον θαλάσσιο χώρο 78 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Το επίκεντρο του «ισχυρού», κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σεισμού απείχε 492 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Μετά τη σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ ακολούθησαν εννέα μετασεισμοί μεγέθους άνω των 3 βαθμών με ισχυρότερο αυτόν που καταγράφηκε στις 4:10 και είχε μέγεθος 4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα οι περισσότεροι σεισμοί είχαν μεγάλο εστιακό βάθος και «δεν έγιναν αντιληπτοί στα δύο νησιά δεδομένου ότι η απόσταση από το επίκεντρο ήταν μεγάλη» προσθέτοντας ότι η κατεύθυνση των σεισμικών κυμάτων «ήταν προς την Αφρική».

Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε, επίσης, ότι οι σεισμοί αυτοί «σε καμία περίπτωση δεν προκλήθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό της Τουρκίας».

Νέος σεισμός, 4,0 βαθμών

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν στις 04:10 οι σεισμογράφοι στον θαλάσσιο χώρο 78 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Το επίκεντρο του «ασθενή», σύμφωνα με το Ινστιτούτο, σεισμού απείχε 493 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας.