Skip to main content

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα - Ζημιές σε κτήρια στο Καναλάκι

Δυνατός σεισμός, μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 2 ώρες και 49 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με επίκεντρο την Πάργα

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας αναστάτωσε στις 2:49 τα ξημερώματα, την Ήπειρο.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 14 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Πάργας και το εστιακό βάθος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ήταν 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Θεσπρωτία και την Πρέβεζα όπου ο κόσμος πετάχτηκε έντρομος στον δρόμο, καθώς επίσης στα Ιωάννινα, την 'Αρτα, την Κέρκυρα και γενικότερα στη ευρύτερη περιοχή.

Ο σεισμός έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο Καναλάκι. Ειδικότερα έχουν καταρρεύσει κάποια παλιά σπίτια ενώ έχουν υποστεί ζημιές πολλά που κατοικούνται. Επίσης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο έχουν προκληθεί κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων. Περίπου στις 4 τα ξημερώματα αποκαταστάθηκε ο ηλεκτροφωτισμός στην περιοχή.

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων καθώς και συνεργεία των Δήμων της περιοχής βγήκαν στα χωριά προκειμένου να έχουν εικόνα της κατάστασης μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γεράσιμος Χουλιάρας με ανάρτησή του σημειώνει ότι όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και συνιστά ψυχραιμία και προσοχή στους κατοίκους καθώς θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί.

Ο ίδιος αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά. «Θα συνεχίσω να σας ενημερώνω από εδώ και έχω εμπιστοσύνη στις αναλύσεις μου που δείχνουν ότι ο 5,6 είναι ο κύριος σεισμός και παρακολουθούμε την εξέλιξη από το Εθνικό σεισμολογικό δίκτυο που συντονίζει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπειου Αθηνών. Πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι τις περιοχής και να έχουν το νου τους για τυχόν ισχυρούς μετασεισμούς όπως σε κάθε μετασεισμική ακολουθία και να λάβουν τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα», αναφέρει.

«Είμαστε πάνω στην κορύφωση του φανομένου. Μας ανησυχεί που ξεκίνησε από χαμηλά 4,2 Ρίχτερ γύρω στα μεσάνυχτα και έφτασε τα 5.6 Ρίχτερ στις 2 και 49 τα ξημερώματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο και για την ώρα είμαστε επιφυλακτικοι» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το επίκεντρο εντοπίζεται 20 χιλιόμετρα ΒΑ της πόλης της Πάργας. Ο σεισμός που έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ήπειρο όπως ανέφερε ο κ Λέκκας προήλθε από το γνωστό ρήγμα της Παραμυθιάς.