Skip to main content

Αλβανία: Σεισμός 6,4 βαθμών με 15 νεκρούς και 600 τραυματίες (vid)

Αρκετά κτήρια έχουν καταρρεύσει στην πόλη του Δυρραχίου και στα Τίρανα. Τουλάχιστον 15 νεκροί και 600 τραυματίες. Πληροφορίες για εγκλωβισμένους.

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών έπληξε τα ξημερώματα την Αλβανία.

Το αλβανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε νωρίς το πρωί την ύπαρξη έξι νεκρών, ένας εκ των οποίων πανικοβλήθηκε και πήδηξε από το μπαλκόνι. Αργά το μεσημέρι της Τρίτης, ο απολογισμός των νεκρών ανήλθε σε 15.

Από τη σεισμική δόνηση έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 600 τραυματίες, οι οποίοι έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Αλβανίας Ogerta Manastirliu. Τρεις εξ αυτών είναι σε σοβαρή κατάσταση. Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων στα συντρίμμια.

«Είμαστε σε επιφυλακή και στο πλευρό των ιατρικών ομάδων», δήλωσε η υπουργός.

Αλβανός σεισμολόγος, ο Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.

«Εχουμε θύματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις πληγείσες περιοχές», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.

Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει περί τους 300 στρατιωτικούς για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στο Δυρράχιο και το χωριό Thumane, όπου, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Αμυνας, «υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια».

O σεισμός έχει προκαλέσει υλικές ζημιές κυρίως στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, ενώ κατεστραμμένα κτήρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο. Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτήρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Δυρράχιο, που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά από τα Τίρανα. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 04:54 και είχε εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Ινστιτούτο, η δόνηση ήταν μεγέθους 6,4, με άλλες πηγές να κάνουν λόγο για 6,3 Ρίχτερ, ενώ αρχικά είχε μετρηθεί 6,6.

Στις 07.03 καταγράφηκε μετασεισμός 5,4 βαθμών.

Όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.