Skip to main content

iSea: Προστατευόμενος καρχαρίας και όχι... γαλεός η ψαριά στη Λήμνο

Η περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει πως εσφαλμένα μεταδόθηκε το είδος του ψαριού, το οποίο είναι προστατευόμενο από την ελληνική νομοθεσία.

Την αντίδραση της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea προκάλεσαν δημοσιεύματα και ρεπορτάζ σχετικά με την αλίευση ενός φερόμενου γαλεού, βάρους 400 κιλών από τα νερά της Λήμνου, ο οποίος μεταφέρθηκε σε ψαράδικο στη Βέροια.

Όπως αναφέρει η οργάνωση, δεν πρόκειται για γαλεό αλλά για εξαβράγχιο ή εξακαρχαρία Hexanchus griseus (SBL), είδος προστατευόμενο από την ελληνική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Π.Δ. 67/1981 «Περί προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας» ο εξαβράγχιος ανήκει μεταξύ των ειδών, των οποίων «απαγορεύεται αυστηρά ο φόνος, η απόπειρα φόνου, η κακοποίηση, ο τραυματισμός, η πρόκληση βλάβης, η κατοχή, η σύλληψη, η ταρίχευση, η αγορά, η πώληση, η μετακίνηση και η εξαγωγή τους» επισημαίνει η iSea.

Τονίζει δε πως παρά τις συστάσεις σε ενημερωτικές εκπομπές για την ορθή επισήμανση ως προς το είδος του ψαριού, δεν υπήρξε καμία αντίδραση μέχρι στιγμής. «Το γεγονός αυτό μας θλίβει ιδιαίτερα, καθώς υποβαθμίζει σημαντικά κάθε προσπάθεια για την εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας και την ορθή ενημέρωση του κοινού» σημειώνει η οργάνωση.