Skip to main content

Λοιμωξιολόγοι: «Όχι» στη μετακίνηση από δήμο σε δήμο-Από τις 21:00 η απαγόρευση

Η επιτροπή εισηγήθηκε να μην ισχύει πλέον η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00 για τα Σαββατοκύριακα και να ξεκινάει από τις 21:00.

Συνεχίζεται η συνεδρίαση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με στόχο να εξετάσει εκ νέου την αποδοτικότητα των μέτρων και να εισηγηθεί την προσαρμογή τους, δεδομένου ότι υπάρχει κόπωση που οδηγεί σε μη τήρησή τους.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε πριν λίγο ο ΣΚΑΪ η επιτροπή εισηγήθηκε να μην ισχύει πλέον η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00 για τα Σαββατοκύριακα και να ξεκινάει από τις 21:00.

Αλλαγές λόγω κόπωσης

Η κόπωση των πολιτών θεωρείται ο νούμερο ένα λόγος αυτής της μεταστροφής της κυβέρνησης, αφού οι πολλαπλές απαγορεύσεις που τίθεντο οδήγησαν σε συγκεντρώσεις σε σπίτια, που ευνόησαν τη διασπορά του κορωνοϊού.

Η Επιτροπή των ειδικών έχει κλειδώσει όπως προαναφέρθηκε τη μεταφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 19.00 στις 21.00, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες τροποποιήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το sms «6», το πλαίσιο φέρεται να προτείνεται να παραμείνει ως έχει, δηλαδή δεν θα μπορούν οι πολίτες να μετακινούνται με αυτοκίνητο εκτός ακτίνας δύο χιλιομέτρων.

Επιπλέον, αναμένεται να ανοίξουν ξανά τις πύλες τους τα πάρκα και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, εκτός απροόπτου, σχεδιάζεται και το άνοιγμα κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, αυστηρά με ραντεβού.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση στις 18.30 όπου θα ανακοινωθούν οι αλλαγές, το παρών θα δώσει, εκτός του Νίκου Χαρδαλιά, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Το ερωτηματικό του λιανεμπορίου

Την επόμενη Παρασκευή, οι επιστήμονες θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα πιο σκληρό «δίλημμα», αυτό του ανοίγματος του λιανεμπορίου.

Ο σχεδιασμός να ανοίξει στις 29 Μαρτίου παραμένει στο τραπέζι διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές. Το σκεπτικό είναι ότι στις επόμενες 7 με 10 ημέρες η επιδημιολογική καμπύλη θα ομαλοποιηθεί και θα υπάρχει το έδαφος για να ξεκινήσει η επαναλειτουργία της αγοράς, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας.

Η πρόταση είναι να μην υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός και η μετάβαση στο κατάστημα να γίνεται με μήνυμα στο 13032… Θα έχει τρίωρη διάρκεια και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής και δεύτερου μηνύματος για ψώνια.

Στο τραπέζι είναι αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια: οι αγορές να γίνονται είτε με τη μέθοδο του click away, είτε με τη μέθοδο του click inside, είτε με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων στο εσωτερικό του καταστήματος, ανάλογα με τα τετραγωνικά του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως οι προσαρμογές στα μέτρα του lockdown, σε συνδυασμό με το έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελούν ασφαλή βήματα στο δρόμο προς την έξοδο από την εφιαλτική περιπέτεια της πανδημίας. Επιπλέον παραπέμπουν και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα το οποίο από τον Απρίλιο θα ενισχυθεί, καθώς αναμένεται μεγάλος αριθμός δόσεων του εμβολίου.