Skip to main content

Εισήγηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ για κυρώσεις σε Τουρκία

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες.

Στην καταδίκη της Τουρκίας για της ενέργειές της στη βόρεια Συρία προχώρησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες το διήμερο 17 - 18 Οκτωβρίου, μεταδίδει το protothema.gr.

Επιγραμματικά το Συμβούλιο της ΕΕ αναφέρει:

«H EE καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας η οποία υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, με αποτέλεσμα περισσότεροι πολίτες να υποφέρουν και να κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους, με αποτέλεσμα παρεμποδίζεται η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Οι προοπτικές για τον ΟΗΕ να επιτύχει την ειρήνη στη Συρία γίνονται όλο και πιο δύσκολες και υπονομεύεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από τη δι9εθνή συμμαχία για την αντιμετώπιση του Da'esh. [...]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην ενότητα, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους της Συρίας. Αυτά μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μέσω μιας πραγματικής πολιτικής μετάβασης σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ανακοίνωση της Γενεύης του 2012.

Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημαντικός παράγοντας στην κρίση στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή. Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, όχι με στρατιωτική δράση και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η στρατιωτική δράση της Τουρκίας με τις δραματικές της συνέπειες συνεχίζεται, η ΕΕ υπενθυμίζει την απόφαση ορισμένων κρατών μελών να σταματήσουν αμέσως την εξαγωγή ολικών συστημάτων στην Τουρκία.

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι δεν θα παράσχει οικονομική βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της περιοχής, όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών. Η ΕΕ εξακολουθεί να συμμετέχει στις προσπάθειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα των εξελισσόμενων αναγκών».