Skip to main content

Ισημερινός: Ήρθε η ώρα να αποχωρήσει ο Ασάνζ από την πρεσβεία

Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού το 2012 και του χορηγήθηκε άσυλο. Είχε κατηγορηθεί για βιασμό στη Σουηδία.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λένιν Μορένο εντείνει τις πιέσεις στον Τζούλιαν Ασάνζ ώστε να φύγει από την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία έχει πλέον παράσχει επαρκείς εγγυήσεις ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.

"Έχει ανοίξει ο δρόμος ώστε ο κύριος Ασάνζ να αποφασίσει να φύγει", είπε ο Μορένο, αναφερόμενος στις γραπτές διαβεβαιώσεις που λέει ότι έλαβε από τη βρετανική κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Μορένο δεν διευκρίνισε αν οι αρχές της χώρας του θα εξαναγκάσουν τον Ασάνζ να εγκαταλείψει το κτήριο. Πρόσθεσε ότι οι νομικοί σύμβουλοι του ακτιβιστή εξετάζουν τα επόμενα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν.

Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού το 2012 και του χορηγήθηκε άσυλο. Είχε κατηγορηθεί για βιασμό στη Σουηδία αλλά ο ίδιος υποστήριζε ότι αυτό ήταν πρόσχημα προκειμένου στη συνέχεια να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου μπορεί να δικαστεί για τη δημοσιοποίηση από το WikiLeaks χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, το 2010.

Η βρετανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι "το Σύνταγμα της Μεγάλης Βρετανίας δεν επιτρέπει την έκδοση ενός προσώπου σε χώρα όπου μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή του", είπε ο Μορένο.

Μολονότι έχει παύσει η δίωξη σε βάρος του Ασάνζ στη Σουηδία, οι βρετανικές αρχές αρνούνται να βάλουν στο αρχείο το ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδόσει το 2012 επειδή εκείνος δεν τήρησε τους όρους της αποφυλάκισής του.