Skip to main content

Εισιτήριο για τα Όσκαρ γίνεται το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Τα ντοκιμαντέρ που θα κερδίζουν τον Χρυσό Αλέξανδρο μπαίνουν αυτόματα στη λίστα επιλογής για να διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Με μεγάλη χαρά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ότι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γίνεται το «εισιτήριο» για τα Όσκαρ.

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών επέλεξε 28 κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου για να συνεργαστεί στη διαμόρφωση της τελικής λίστας των ντοκιμαντέρ που μπορούν να διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Η Ακαδημία δίνει τη δυνατότητα στα φιλμ που κερδίζουν το πρώτο βραβείο σε αυτά τα φεστιβάλ, να είναι αυτόματα στη λίστα επιλογής της κατηγορίας.

Στο εξής, τα ντοκιμαντέρ που θα κερδίζουν τον Χρυσό Αλέξανδρο κάθε Μάρτιο στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα εξασφαλίζουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ, που μπορεί να τους οδηγήσει στην τελική πεντάδα για το βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

«Στο ανταγωνιστικό διεθνές κινηματογραφικό τοπίο, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη θέση και τον ρόλο του στην ανακάλυψη των νέων ταλέντων και συνδιαλέγεται με τα σπουδαιότερα φεστιβάλ παγκοσμίως», σημειώνει το ΦΝΘ σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι στη λίστα που επέλεξε η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου βρίσκονται επίσης, μεταξύ άλλων, το Φεστιβάλ Βερολίνου (Γερμανία), το Φεστιβάλ Καννών (Γαλλία), το IDFA – Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Άμστερνταμ (Ολλανδία), το HOT DOCS (Καναδάς), το CPH:DOX – Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κοπεγχάγης (Δανία), το Φεστιβάλ Σέφιλντ (Ηνωμένο Βασίλειο), το Visions du Reel (Γαλλία), το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας (Γερμανία), κ.ά.