Skip to main content

Ισλαμιστές την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση σε ρωσικό τρένο

Ένοπλοι ισλαμιστές ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας που προκάλεσε τον εκτροχιασμό ρωσικής υπερταχείας και το θάνατο 26 ανθρώπων.
Ένοπλοι ισλαμιστές ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας που προκάλεσε τον εκτροχιασμό ρωσικής υπερταχείας και το θάνατο 26 ανθρώπων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα KavkazCenter.com.

«Η επιχείρηση αυτή προετοιμάστηκε και εκτελέστηκε ύστερα από τις εντολές του Εμίρη Ντόκου Ουμάροφ του Εμιράτου του Βορείου Καυκάσου», αναφέρεται στην ιστοσελίδα η οποία επικαλείται επιστολή που σημειώνει ότι έλαβε από ισλαμιστές αντάρτες.

Ο Ουμάροφ, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί επικεφαλής του «εμιράτου» του Βόρειου Καυκάσου, είναι ο πλέον καταζητούμενος αρχηγός ανταρτικής οργάνωσης. Ηγείται μιας εξέγερσης που έχει σκοπό την απελευθέρωση από την κυριαρχία της Μόσχας, του Βορείου Καυκάσου που κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους.

Η βομβιστική επίθεση της περασμένης Παρασκευής κατά της πολυτελούς υπερταχείας Εξπρές Νιέφσκι, η οποία εκτελούσε δρομολόγιο από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη, ήταν μέρος της εκστρατείας δολιοφθοράς εναντίον στρατηγικών οικονομικών στόχων, αναφέρεται στην επιστολή.

«Αυτές οι ενέργειες δολιοφθοράς θα συνεχιστούν για όσο καιρό αυτοί που κατέχουν τον Καύκασο δεν σταματήσουν την πολιτική εκκαθάρισης σε βάρος απλών μουσουλμάνων», προστίθεται στην επιστολή.

Η πολύνεκρη επίθεση της Παρασκευής ήταν η χειρότερη τρομοκρατική ενέργεια στη Ρωσία τα πέντε τελευταία χρόνια και προκάλεσε έντονες ανησυχίες για ένα νέο κύμα επιθέσεων σε μεγάλες ρωσικές πόλεις.

Το KavkazCenter.com. έχει δημοσιοποιήσει στο παρελθόν αναλήψεις ευθύνης για επιθέσεις ανταρτών, τις οποίες νομικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι δεν είναι αυθεντικές.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ