Skip to main content

Ισλαμιστική η επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι

O 18χρονος κύριος ύποπτος φέρεται να δήλωσε ότι αφορμή για την επίθεση ήταν η εκ νέου δημοσίευση των γελοιογραφιών του Μωάμεθ.

Μια μέρα μετά την επίθεση με μαχαίρι, ενός πιθανότατα 18χρονου Πακιστανού, έξω από τα πρώην γραφεία του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo, εναντίον δύο δημοσιογράφων με αποτέλεσμα των βαρύ τραυματισμό τους, οι γαλλικές αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να διαλευκάνουν την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες γαλλικών μέσων ενημέρωσης, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από την γαλλική εισαγγελία, ο 18χρονος κύριος ύποπτος φέρεται να δήλωσε ότι αφορμή για την επίθεση ήταν η εκ νέου δημοσίευση των γελοιογραφιών του Μωάμεθ.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για «μια ισλαμιστική τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε χθες βράδυ ο υπουργός εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν, χρησιμοποιώντας χωρίς δισταγμό τον όρο ισλαμιστική, όρο που συχνά άλλοι πολιτικοί αποφεύγουν.

Αυξημένα μέτρα προστασίας σε διάφορα σημεία του Παρισιού

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η Γαλλία είναι πάντα σε κατάσταση πολέμου κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Αποδέχθηκε επίσης ότι στη δύσκολη αυτή περίοδο, όπου εδώ και δεκαήμερο εκδικάζεται η υπόθεση της τραγωδίας του Σάρλι Εμπντό, είχε υποτιμηθεί η ανάγκη για μεγαλύτερη ασφάλεια στην περιοχή γύρω από τα πρώην γραφεία του σατυρικού περιοδικού. Σήμερα η νέα του διεύθυνση κρατείται μυστική. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα ενισχύσει άμεσα την επαγρύπνηση και σε άλλους τόπους όπως το μουσικοθέατρο «Μπατακλάν» ή ακόμα και τις συναγωγές, όπου μάλιστα Κυριακή και Δευτέρα έχουν τη μεγάλη εθνική εορτή «Γιόν Κιπούρ» της «Μεγάλης Συγχώρεσης».

Εν τω μεταξύ έχει φουντώσει η κριτική γύρω από τη συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντι στο δράστη, που έφθασε στη Γαλλία χωρίς χαρτιά τον Αύγουστο του 2018. Δήλωσε πακιστανός ανήλικος, κάτι που το συμβούλιο της περιοχής Val d’ Oise (όπου διέμενε) το αμφισβήτησε, το δικαστήριο όμως του αναγνώρισε κοινωνική προστασία ανηλίκων, που έληξε τον περασμένο Αύγουστο.

Έτσι εντείνονται οι ανησυχίες όχι μόνο για τους μελλοντικούς πιθανούς «ψευτοανήλικους» αλλά και για τον κίνδυνο στοχευμένων επιθέσεων που θα μπορούσε να ενισχυθεί από τη σταδιακή απελευθέρωση πολλών ατόμων που καταδικάστηκαν για τρομοκρατία.

Ολυμπία Τσίπηρα

Πηγή: Deutsche Welle