Skip to main content

Ισλανδός πρωθυπουργός: Δεν παραιτήθηκα, έκανα λίγο στην άκρη

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας έδωσε διευκρινίσεις για τη δήλωσή του που ερμηνεύθηκε ως παραίτηση, μετά από την εμπλοκή του στα Panama Papers.

Τα «γύρισε» την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, καθώς έδωσε διευκρινίσεις για τη δήλωσή του που ερμηνεύθηκε ως παραίτηση, μετά από την εμπλοκή του στις αποκαλύψεις των Panama Papers.

Το βράδυ της Τρίτης όλα τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν λόγο για παραίτηση του Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον. Όμως, σε μεταγενέστερο email του, το οποίο δημοσιοποίησε ρεπόρτερ των Financial Times, ο Ισλανδός δηλώνει ότι δεν παραιτήθηκε. Αντίθετα, λέει ότι έκανε για λίγο... στην άκρη, για χάρη του Σίγκουρουρ Ινγκι Γιόχανσον, του αντιπροέδρου του κόμματός του, «για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα». Στο ίδιο email ο πρωθυπουργός δηλώνει υπερήφανος για την επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής του και ιδιαίτερα για τον χειρισμό της τραπεζικής κρίσης της χώρας.

Οι φωνές για την παραίτηση του Γκουνλάουγκσον άρχισαν να ακούγονται από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι το όνομά του, όπως και της συζύγου του, περιλαμβάνεται στη λίστα εκείνων που χρησιμοποίησαν offshore εταιρείες για να κρύψουν την περιουσία τους και τα οποία αποκαλύφθηκαν με τα λεγόμενα Panama Papers.

Τώρα, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ισλανδίας ψάχνει τον αντικαταστάτη του- αν και ήδη ο Γκουνλάουγκσον «έδειξε» τον Γιόχανσον για αυτή τη θέση- προκειμένου να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Ομως, η αντιπολίτευση πιέζει για προσφυγή στις κάλπες, μέσω ψήφου εμπιστοσύνης. Και παρότι η κυβέρνηση έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν είναι ξεκάθαρο αν όλα τα μέλη της θα τη στηρίξουν αυτή τη στιγμή, σημειώνει το Reuters. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα των Πειρατών να προηγείται.