Skip to main content

Ισοκατανομή των προσφύγων στις 13 περιφέρειες ζητά η ΠΚΜ

Σήμερα φιλοξενούνται στην Κεντρική Μακεδονία συνολικά 8.700 πρόσφυγες και μετανάστες. Τι ζητά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ισοκατανομή, για να μην ξαναζήσει η Κεντρική Μακεδονία νέα Ειδομένη και τις εκρηκτικές καταστάσεις με το προσφυγικό του 2016, ζητά η Περιφέρεια.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνει αποφασισμένη να στηρίξει την προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, που διογκώνεται εκ νέου, υπό τον απαράβατο όμως όρο ότι θα υπάρξει ισοκατανομή του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών.

Η Περιφέρεια εξάλλου, όπως έχει ενημερώσει και τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, σήκωσε δυσανάλογο βάρος του προσφυγικού το 2016, όταν κλήθηκε να φιλοξενήσει μέχρι και 160.000 άτομα σε διάφορες πρόχειρες κατά βάση δομές φιλοξενίας, με αποκορύφωμα το αίσχος της Ειδομένης. Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας, φιλοξενούνται 7.200 πρόσφυγες και μετανάστες σε επίσημες δομές και άλλοι 1.500 σε ξενοδοχεία, σπίτια και διαμερίσματα διαφόρων περιοχών.

Αυτή είναι η ενημέρωση που έκανε στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Αθηνά Αηδονά, η οποία εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, στη σύσκεψη των 13 περιφερειαρχών με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσχοϊδη και τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς ο κ. Τζιτζικώστας απουσιάζει στις ΗΠΑ σε προγραμματισμένη επιχειρηματική αποστολή της Περιφέρειας.

Η κ. Αηδονά είπε ότι από την κυβέρνηση ζητήθηκε να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα όλες οι Περιφέρειες και να φροντίσουν ώστε να έχουν διαθέσιμους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, οι οποίοι θα απομακρυνθούν από τα νησιά. Δηλαδή ξενοδοχεία και άλλους χώρους για να μην υπάρξουν προβλήματα ανάλογα με το παρελθόν. Αντίστοιχη προετοιμασία ζήτησε η κυβέρνηση και σε επίπεδο κοινής γνώμης, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

«Μας ζητήθηκε να μην είμαστε αρνητικοί. Να ενημερώσουμε τους πολίτες πως όσοι δικαιούνται και λαμβάνουν άσυλο δεν είναι κακό να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία. Μας ζητήθηκε να κάνουμε μια έρευνα για διαθέσιμα ξενοδοχεία για τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών, για τα οποία υπάρχει σχετικό πρόγραμμα, το 'Ήλιος'», είπε η κ. Αηδονά.

Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως ένας αριθμός προσφύγων και μεταναστών θα έρθει και στην Κεντρική Μακεδονία, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί πόσοι θα είναι ή που σκοπεύει η κυβέρνηση να τους εγκαταστήσει. Αρχικά θα μετεγκατασταθούν περίπου 1.500 άτομα, μέλη ευάλωτων οικογενειών από τη Μόρια στην ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση των υπουργών και τον αρχικό σχεδιασμό.

Η κ. Αηδονά ενημέρωσε την Οικονομική Επιτροπή ότι η Περιφέρεια έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία για τους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας. Τα στοιχεία όμως αυτά δεν συμβαδίζουν με την εικόνα που είχε η κυβέρνηση. Έτσι, η Περιφέρεια ενημέρωσε πως στην Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται σήμερα περίπου 8.700 άτομα, όταν το υπουργείο είχε εικόνα για περίπου 6.000.

Η κ. Αηδονά τόνισε ότι τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως οι ροές των προσφύγων και μεταναστών αυτή την περίοδο είναι οι μεγαλύτερες από το 2016 και τη μεγάλη προσφυγική κρίση.

«Επισήμανα σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα δεχθεί να στηρίξει την προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αλλά μόνο με ισοκατονομή δίκαιη. Όχι να βουλιάζουν κάποιες περιοχές, και κάποιες άλλες να μην έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει προσφυγικό... Ανέφερα στη σύσκεψη ότι η Περιφέρεια δεν θα αρνηθεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αλλά αυτό θα γίνει μόνο μέσα στις αρμοδιότητες της και τις δυνατότητες της», εξήγησε.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ισοκατανομή για να μην επιβαρυνθεί εκ νέου η Κεντρική Μακεδονία δυσανάλογα με τις άλλες περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με την ίδια.