Skip to main content

Γιατί είναι καλύτερο η ΝΔ να μη δώσει χρίσμα για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Γιατί θα ήταν πλέον προτιμότερο για τη ΝΔ, έτσι όπως τα κατάφερε η ηγεσία της, να αποφασίσει να απέχει από χρίσματα στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ως το 2010 ήταν, σε ορισμένες περιπτώσεις, δυσκολότερο για τους υποψήφιους δημάρχους να κερδίσουν το κομματικό χρίσμα, παρά τις εκλογές. Ήταν τόσο βαρύνουσα η γνώμη του κόμματος που οι περισσότεροι χρειαζόταν να σπαταλήσαν μεγάλο μέρος από το πολιτικό κεφάλαιό τους για να εξασφαλίσουν την κομματική εύνοια καθώς χωρίς αυτήν δεν είχαν σχεδόν καμία τύχη. Η εκλογή του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα και του Γιάννη Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη, αλλά και ορισμένων άλλων δημάρχων σε μεγάλες πόλεις (Ιωάννινα, Πάτρα, Βόλος), χωρίς έντονη κομματική σφραγίδα, έθεσε υπό αμφισβήτηση την αναγκαιότητα του κομματικού χρίσματος.

Σε αυτό συνετέλεσε και ο κλονισμός που υπέστη το κομματικό κατεστημένο στα χρόνια των μνημονίων, γεγονός που έκανε πολλούς υποψήφιους δημάρχους το 2014 να αποφεύγουν το κομματικό χρίσμα όπως ο διάολος το λιβάνι.

Σε αυτήν την πραγματικότητα προσαρμόστηκαν σταδιακά και τα κόμματα∙ τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους δημάρχους, γιατί στις περιφέρειες το παιχνίδι είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Υπό αυτή την έννοια, δεν θα παραξένευε κανέναν εάν τα κόμματα παρακολουθούσαν διακριτικά από απόσταση τις δημοτικές υποψηφιότητες, περιοριζόμενα να εκφράσουν κάποια στιγμή, τη στήριξή τους σε κάποιον εκ των υποψηφίων.

Κάτι τέτοιο είναι ευκολότερο για τους μικρομεσαίους δήμους, αλλά δεν είναι απαγορευτικό ούτε για τους μεγάλους, παρότι σε αυτούς δεν υπάρχουν οι ενεργές κοινωνικές συλλογικότητες μέσα από τις οποίες θα ξεπηδήσουν προγράμματα και υποψηφιότητες.

Εάν η Νέα Δημοκρατία ακολουθούσε αυτήν την τακτική στο δήμο Θεσσαλονίκης θα είχε αποφύγει, τη μία μετά την άλλη, τις γκάφες στις οποίες υπέπεσε, αναζητώντας τον κατάλληλο υποψήφιο. Ο ερασιτεχνισμός τον οποίο επέδειξε η ηγεσία του κόμματος στην επιλογή υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης έχει πολλές επιπτώσεις:

-Κατ’ αρχάς ενέπλεξε στο παιχνίδι και εν τέλει, εξέθεσε πρόσωπα, χωρίς προηγουμένως να έχει πεισθεί η ίδια η ηγεσία του κόμματος για την καταλληλότητά τους

-Με τη διαρκή αμφισημία της και ελλείψει ξεκάθαρης και στιβαρής πρότασης, ενθάρρυνε την εκδήλωση πολλών υποψηφιοτήτων, δημιουργώντας εικόνα κατακερματισμού του χώρου της κεντροδεξιάς.

-Με την τακτική της αυτή, όποιος και εάν είναι ο υποψήφιος στον οποίο τελικώς θα καταλήξει, θα τελεί υπό μερική αμφισβήτηση καθώς θα θεωρείται ότι προέκυψε περίπου ως λύση ανάγκης.

Λόγω των ανωτέρω, ίσως θα ήταν πλέον προτιμότερο για τη ΝΔ, έτσι όπως τα κατάφερε η ηγεσία της, να αποφασίσει να απέχει από χρίσματα στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ας αφήσει όλα τα λουλούδια να ανθίσουν και κάποια στιγμή, κατά τον Φεβρουάριο, Μάρτιο, εάν και εφόσον το κρίνει απαραίτητο, μπορεί απλώς με ένα νεύμα της να δείξει την προτίμησή της.