Σάββατο 4 Ιουλίου 2020
x

ΙΣΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΟΣΜΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ

Η δυσοσμία η οποία παρατηρείται εδώ και πολλούς μήνες σε περιοχές του δήμου Κορδελιού Ευόσμου ενδέχεται να οφείλεται σε παραπάνω από μια πηγές

Η δυσοσμία η οποία παρατηρείται εδώ και πολλούς μήνες σε περιοχές του δήμου Κορδελιού Ευόσμου ενδέχεται να οφείλεται σε παραπάνω από μια πηγές. Αυτό αναφέρει στη Voria.gr η καθηγήτρια Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνη Σαμαρά, αξιολογώντας τα πρώτα δείγματα τα οποία έχει λάβει το εργαστήριό της, τους τελευταίους δυόμισι μήνες από τις συγκεκριμένες περιοχές.

«Είναι νωρίς ακόμη για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο, από τα δείγματα που έχουμε μέχρι στιγμής φαίνεται πως το προφίλ των πιθανών πηγών της δυσοσμίας μπορεί να είναι διαφορετικό. Να μην προέρχεται δηλαδή από μια και μόνη πηγή», αναφέρει η κυρία Σαμαρά.

Τονίζει, πάντως, ότι «ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να συγκεντρώσουμε ένα ικανό αριθμό δειγμάτων, να τα επεξεργαστούμε ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα». Σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΑΠΘ αυτό αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο, «γύρω στον Οκτώβριο με Νοέμβριο», όπως αναφέρει.

Οι δειγματοληψίες

Σύμφωνα με την κυρία Σαμαρά απαιτείται συλλογή δειγμάτων για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών. Υπενθυμίζεται ότι οι δειγματοληψίες ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο. Γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, σε κυλιόμενες ημέρες και ώρες, από τρία σταθερά σημεία στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Πρόκειται για το δημαρχείο, το σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το κτήριο του Γ’ γυμνασίου Κορδελιού, το οποίο όμως τώρα έχει κλείσει και γι’ αυτό το Εργαστήριο θα αναζητήσει νέο σημείο μετρήσεων.

Όπως αναφέρει η κυρία Σαμαρά, εκτός από τις τακτικές δειγματοληψίες γίνονται και έκτακτες, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες από τους κατοίκους για δυσοσμία.

Σύμφωνα με την ίδια, οι καταγγελίες είναι συνήθως μια με δύο φορές την εβδομάδα «εμείς ανταποκρινόμαστε στις υποδείξεις των κατοίκων, πηγαίνουμε στην περιοχή που μας υποδεικνύουν και λαμβάνουμε δείγματα». Σημειώνει, ωστόσο, ότι αρκετά από αυτά τα επεισόδια, είναι πολύ περιορισμένης έκτασης, είναι καθαρά τοπικά και δεν αξιολογούνται ως σοβαρά.

Υπενθυμίζεται ότι για τη διερεύνηση της δυσοσμίας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το ΑΠΘ και το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας. Αυτή προβλέπει την υλοποίηση ενός εξειδικευμένου ερευνητικού προγράμματος διάρκειας 18 μηνών και προϋπολογισμού 80.000 ευρώ, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί να εντοπιστεί η πηγή ή οι πηγές της δυσοσμίας.

Τον αναγκαίο ειδικό τεχνικό εξοπλισμό έκαναν δωρεά προς το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ τα ΕΛΠΕ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ