Skip to main content

Ισπανία: Αποκλείουν οι Podemos συμμετοχή στην κυβέρνηση

Ο επικεφαλής των Podemos κατηγόρησε το σοσιαλιστικό κόμμα ότι «φαντασιώνεται» όταν οραματίζεται τον σχηματισμό ενός αριστερού συνασπισμού.

Ο επικεφαλής των Podemos, του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς της Ισπανίας, απέκλεισε να δώσει την στήριξή του για σχηματισμό κυβέρνησης σε οποιοδήποτε κόμμα.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε σήμερα, Δευτέρα, συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, του οποίου το Λαϊκό Κόμμα (PP) επιχειρεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τις 123 έδρες που έχει συγκεντρώσει - σε σύνολο 350. Το Podemos, με τις 69 έδρες του θεωρείται ρυθμιστής των εκλογών.

Έπειτα από συνάντηση σχεδόν δύο ωρών που είχε με τον Ραχόι, ο Ιγκλέσιας επανέλαβε ότι οι Podemos δεν πρόκειται να βοηθήσουν με κανέναν τρόπο το συντηρητικό κόμμα να παραμείνει στην εξουσία σχηματίζοντας κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο επικεφαλής των Podemos κατηγόρησε επίσης το σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) ότι «φαντασιώνεται» όταν οραματίζεται τον σχηματισμό ενός αριστερού συνασπισμού με τους Podemos.

Είπε ότι προτεραιότητα είναι ένας «νόμος κοινωνικής έκτακτης ανάγκης» που οι Podemos θα παρουσιάσουν με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, για τους πολίτες χωρίς θέρμανση και χωρίς ηλεκτρικό, για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο έξωσης και δεν έχουν άλλη κατοικία ή  για τους συνταξιούχους που δεν μπορούν να πληρώσουν για τα φάρμακά τους.

«Υπάρχουν Ισπανοί που δεν μπορούν να περιμένουν» σημείωσε.

Ο επικεφαλής των Podemos κατηγόρησε τους Σοσιαλιστές, τους συντηρητικούς του Λαϊκού Κόμματος (PP) και τους φιλελεύθερους των Ciudadanos ότι ετοιμάζουν μια τρικομματική συμμαχία για να αποκλείσουν το κόμμα του από την εξουσία.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) αρνείται μέχρι τώρα κάθε φόρμουλα που θα επέτρεπε στο PP να παραμείνει στην εξουσία.

Το PSOE απέκλεισε σήμερα, Δευτέρα, το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας κυβέρνησης με οποιοδήποτε κόμμα υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μια θέση που παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν αυτόν τον μήνα.

Καθώς τα τέσσερα βασικά κόμματα συναγωνίζονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές κατά τις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, η Καταλονία, η ατμομηχανή της ισπανικής οικονομίας και πατρίδα ενός ισχυρού κινήματος για την ανεξαρτησία, έχει γίνει ένα από τα κύρια σημεία-αγκάθια.

Το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές, που ήρθαν δεύτεροι, απορρίπτουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Καταλονία, όπου οι αυτονομιστές κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο.

Το Podemos έχει πει πως έχει δεσμευθεί για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην περίπτωση που θα εισέλθει στην κυβέρνηση.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ είπε πως ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας θα πρέπει να αποκηρύξει την υπόσχεσή του να γίνει δημοψήφισμα αν τα δύο κόμματα ενώσουν τις δυνάμεις τους.

«Δεν θα συζητήσουμε θέματα για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας» δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν θα σχηματίσουμε κυβέρνηση με οποιοδήποτε κόστος».

Την περασμένη εβδομάδα ο Σάντσεθ είπε πως θα απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία οδηγεί σε μια νέα κυβέρνηση με τον Ραχόι ή με έναν άλλο ηγέτη του PP.

Χωρίς την υποστήριξη των Σοσιαλιστών ή τουλάχιστον την έμμεση υποστήριξή τους μέσω αποχών, είναι αδύνατο για το PP να σχηματίσει κυβέρνηση που να έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Ο Ιγκλέσιας των Podemos, που είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι είναι ανοικτός σε μια συμφωνία με τον Σάντσεθ, δήλωσε πως αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα των Σοσιαλιστών να σχηματίσουν μια εναλλακτική κυβέρνηση από το PP.

«(Οι Σοσιαλιστές) εννοούν να μην καταλαβαίνουν ότι η προάσπιση της ενότητας της Ισπανίας επιτυγχάνεται με την κατανόηση της πολυεθνικότητάς της» δήλωσε ο Ιγκλέσιας σε συνέντευξη Τύπου.

Εκτός από την αναγνώριση μιας πολυεθνικής Ισπανίας, ο Ιγκλέσιας έχει πει πως άλλες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθεί σε έναν αριστερό συνασπισμό είναι περισσότερες κοινωνικές πολιτικές, ένας νέος εκλογικός νόμος καθώς και μηχανισμοί για να ελέγχεται καλύτερα η κυβέρνηση.