Skip to main content

Ισπανία: Διαλύουν τον καταυλισμό στην Πουέρτα ντελ Σολ οι «Αγανακτισμένοι»

Οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει από τα μέσα Μαΐου την Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη αποφάσισαν να διαλύσουν την κατασκήνωση, που έχει γίνει σύμβολο του εναλλακτικού κινήματος διαμαρτυρίας στην Ισπανί

Οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει από τα μέσα Μαΐου την Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη αποφάσισαν να διαλύσουν την κατασκήνωση, που έχει γίνει σύμβολο του εναλλακτικού κινήματος διαμαρτυρίας στην Ισπανία.

Έπειτα από τέσσερις ώρες συζητήσεων κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης, συμφωνήθηκε να διαλυθεί ο καταυλισμός των σκηνών που καταλαμβάνει την πλατεία στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας.

"Ο καταυλισμός αποτελεί εργαλείο εργασίας, όχι έναν στόχο καθαυτό", αναφέρεται στο κείμενο που εγκρίθηκε από τις 17 επιτροπές που σχηματίζουν το κίνημα των "αγανακτισμένων".

Οι διαδηλωτές δεσμεύθηκαν επίσης να συνεχίσουν τις εκδηλώσεις του κινήματος, οργανώνοντας σειρά διαδηλώσεων τις επόμενες εβδομάδες.
Χρειάσθηκαν πολυήμερες συζητήσεις και σύγκληση συνελεύσεων που αναβάλλονταν ώστε οι "αγανακτισμένοι" να αποφασίσουν τελικά να διαλύσουν τον καταυλισμό, παρά τον κίνδυνο να ατονήσει το κίνημα διαμαρτυρίας που έχει την υποστήριξη της κοινής γνώμης.

Τρεις εβδομάδες μετά τις συγκεντρώσεις δεκάδων χιλιάδων ατόμων στην Πουέρτα ντε Σολ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνέπειες της οικονομικής και τις υπερβολές του καπιταλισμού, μόνο μερικές δεκάδες είχαν απομείνει να διανυκτερεύουν στην πλατεία το τελευταίο διάστημα.

Αντιμέτωποι με ανεπίλυτα προβλήματα τροφοδοσίας, υγιεινής και ασφαλείας, οι διαδηλωτές είχαν αρχίσει από την Κυριακή να περιορίζουν το μέγεθος του καταυλισμού, ξεστήνοντας κάποιες από τις σκηνές που καταλάμβαναν την καρδιά του τουριστικού και εμπορικού κέντρου στη Μαδρίτης.

Για να μην ατονήσει το κίνημα διαμαρτυρίας, οι "αγανακτισμένοι" προγραμματίζουν νέες διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες, μία στις 11 Ιουνίου, ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων των δημοτικών αρχών που εξελέγησαν στις 22 Μαΐου και την επόμενη στις 19 Ιουνίου.