Skip to main content

Ισπανία: Με επίκεντρο την Καταλoνία ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία

Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θέλουν να εξακολουθήσει να κυβερνά το PSOE ή να εμπιστευθούν την εξουσία στην τριμερή συμμαχία.

Μία μακρά προεκλογική περίοδος, που έχει ξεκινήσει ουσιαστικά από τις 15 Φεβρουαρίου, αφότου ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε την ημερομηνία των εκλογών για τις 28 Απριλίου, ξεκίνησε χθες στην Ισπανία.

Kύριο διακύβευμα η προοπτική "ιταλοποίησης" της πολιτικής της διακυβέρνησης, καθώς οι ψηφοφόροι θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θέλουν να εξακολουθήσει να κυβερνά το PSOE με κάποιον σύμμαχο, όμως, όπως προκύπτει από τις σφυγμομετρήσεις, ή να εμπιστευθούν την εξουσία στην τριμερή συμμαχία δεξιάς-κέντρου-ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κεντρική θέση στην προεκλογική αυτή εκστρατεία αποτελεί το ακανθώδες θέμα της Καταλονίας. Άλλωστε, ένεκα αυτού κάποιες πολιτικές δυνάμεις, όπως οι Ciudadano ή το ακροδεξιό Vox, έχουν καταφέρει, τονώνοντας τα εθνικιστικά ένστικτα των Ισπανών, να ενισχύσουν τα ποσοστά τους. Ο «εσωτερικός εχθρός» της καταλανικής αυτονομίας, υπήρξε άλλωστε και η κύρια αιτία που προσέδωσε ώθηση στη δεξιά πτέρυγα για να κατορθώσει να αλώσει το «κάστρο» του Σοσιαλισμού στην Ανδαλουσία και η δεξιά τριμερής συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), των Ciudadanos και του Vox, να αποσπάσει τη διακυβέρνηση της μεγαλύτερης και πολυπληθέστερης Ισπανικής επαρχίας.