Skip to main content

Ισπανία: Ο Σάντσεθ υπέρ του «πολιτικού» διαλόγου με τους Καταλανούς

Η Ισπανία δεν θα διαλυθεί, ούτε το Σύνταγμα, αυτό που θα διαλυθεί είναι το πολιτικό αδιέξοδο δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE).

Την υποψηφιότητά του για την ανάληψη της προεδρίας μίας κυβέρνησης ενότητας της αριστεράς με την συγκατάθεση των Καταλανών αυτονομιστών, υπερασπίσθηκε σήμερα ενώπιον των Ισπανών βουλευτών ο Πέδρο Σάντσεθ δηλώνοντας ότι ο διάλογος στην Καταλονία θα είναι «η απόλυτη προτεραιότητά του».

«Η Ισπανία δεν θα διαλυθεί, ούτε το Σύνταγμα, αυτό που θα διαλυθεί είναι το πολιτικό αδιέξοδο», που παραμένει εδώ και οκτώ μήνες, δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) απευθυνόμενος προς την ισπανική δεξιά και την άκρα δεξιά που τον κατηγορούν ότι «ξεπουλά» στην χώρα στους Καταλανούς αυτονομιστές.

Ο Σάντσεθ παρουσίασε στο κοινοβούλιο το πρόγραμμα που θα επιδιώξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση που θα σχηματίσει με το κόμμα Podemos, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Προβλέπει την αύξηση των χαμηλών μισθών, την αύξηση της φορολογίας των πλουσιοτέρων και των μεγάλων επιχειρήσεων και την αποξήλωση της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας του 2012.

Η πρώτη ψηφοφορία αύριο δεν αναμένεται να του εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης. Θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία την Τρίτη, κατά την οποία δεν θα χρειασθεί παρά να συγκεντρώσει περισσότερα «ναι» από «όχι». Και αυτό θα γίνει αν οι 13 βουλευτές του αυτονομιστικού καταλανικού ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας) απόσχουν της δεύτερης ψηφοφορίας, όπως δεσμεύθηκαν να κάνουν βάσει συμφωνίας με τον Πέδρο Σάντσεθ.

Σε αντάλλαγμα, ο Σάντσεθ υποσχέθηκε ότι η κεντρική κυβέρνηση και η τοπική καταλανική κυβέρνηση θα ξεκινήσουν σύντομα διάλογο για την επίλυση «της πολιτικής διένεξης για το μέλλον της Καταλονίας». Στην συνέχεια, το αποτέλεσμα του διαλόγου αυτού θα επικυρωθεί από του Καταλανούς «μέσω ψηφοφορίας».

Υπό τα γιουχαΐσματα των βουλευτών της δεξιάς, ο Πέδρο Σάντσεθ αναγνώρισε την ύπαρξη «μίας διένεξης πολιτικού χαρακτήρα στην Καταλονία», θέατρο απόπειρας απόσχισης το 2017.

«Υπάρχει σε μεγάλο μέρος του καταλανικού πληθυσμού ένα αίσθημα αδικίας απέναντι στους κεντρικούς θεσμούς», είπε και «ένα άλλο επίσης μεγάλο μέρος αισθάνεται ότι αγνοείται ή γίνεται αντικείμενο άδικης μεταχείρισης από τους (τοπικούς αυτονομιστικούς) θεσμούς στον ίδιο τους τον τόπο».

«Δεν μπορούμε να επιβάλουμε ούτε να απαγορεύσουμε τα αισθήματα» και «αυτό που προτείνουμε είναι την επανάληψη του πολιτικού διαλόγου...εγκαταλείποντας την πρόσδοση δικαστικού χαρακτήρα στην διένεξη» (9 στελέχη του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος καταδικάσθηκαν τον Οκτώβριο σε ποινές φυλάκισης για την απόπειρα απόσχισης το 2017).

«Ο διάλογος, πάντοτε στο πλαίσιο του Συντάγματος, θα είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας», επέμεινε ο Σάντσεθ.