Skip to main content

Ισπανία: Συνελήφθη ο ράπερ Πάμπλο Χασέλ για υποκίνηση σε τρομοκρατία

Ο Ισπανός ράπερ βρισκόταν σε πανεπιστήμιο με υποστηρικτές του για να αποφύγει τη φυλάκιση - Η καταλανική αστυνομία μπήκε στο ίδρυμα και τον συνέλαβε.

Στη σύλληψη του Ισπανού ράπερ, Πάμπλο Χασέλ, ο οποίος βρισκόταν σε ένα πανεπιστήμιο προκειμένου να αποφύγει τη φυλάκισή του, προχώρησαν σήμερα οι ισπανικές αρχές.

Η καταλανική αστυνομία μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Λιέιδα και τον συνέλαβε, μία ημέρα αφότου έφτασε εκεί μαζί με υποστηρικτές του.

Ο Χασέλ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης εννέα μηνών για υποκίνηση σε τρομοκρατία και συκοφαντία του βασιλικού στέμματος και των κρατικών θεσμών μέσω tweets και στίχων από τραγούδια του που έβαλαν κατά της μοναρχίας και της αστυνομίας.

Ο Χασέλ έπρεπε να παραδοθεί την περασμένη εβδομάδα.

Σχεδόν δύο ώρες μετά την είσοδο αστυνομικών δυνάμεων στο πανεπιστήμιο, ο Χάσελ απομακρύνθηκε φωνάζοντας «δεν θα μας σιωπήσουν ποτέ - θάνατο στο φασιστικό κράτος».

Οδηγήθηκε στην κοντινή φυλακή Ponent, όπου θα αρχίσει να εκτίει την ποινή του, λένε αναφορές, σύμφωνα με το BBC.

Δεκάδες υποστηρικτές είχαν κατασκευάσει νωρίτερα ένα οδόφραγμα στο πανεπιστήμιο της Λιέιδα (Lleida στα Καταλανικά), 150 χλμ. δυτικά της Βαρκελώνης.

Περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδοβάρ και ο σταρ του Χόλιγουντ, Χαβιέ Μπαρδέμ, υπέγραψαν κείμενο κατά της φυλάκισης του ράπερ. Η Διεθνής Αμνηστία έγραψε στο Twitter ότι η σύλληψη του Χασέλ είναι τρομακτική είδηση για την ελευθερία της έκφρασης στην Ισπανία.

Μετά από σοβαρές αντιδράσεις και εγκλήσεις από την αντιπολίτευση, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να μειώσει την ποινή για «εγκλήματα έκφρασης» όπως η δόξα της τρομοκρατίας, η ρητορική μίσους και οι προσβολές στο στέμμα και τη θρησκεία, σε περιπτώσεις που περιλαμβάνουν καλλιτεχνικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες. Εκτός από τις επιθέσεις κατά της μοναρχίας, τα tweets και οι στίχοι του Πάμπλο Χασέλ κατηγόρησαν την αστυνομία για βασανισμό και δολοφονίες διαδηλωτών και μεταναστών.

Ο Χασέλ διώκεται με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία που έχει θεσπιστεί για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και τρομοκρατίας, νομοσχέδιο που επρόκειτο να περαστεί και στην Ελλάδα, αλλά τροποποιήθηκε μερικώς μετά τις σφοδρές αντιδράσεις του καλλιτεχνικού χώρου.