Skip to main content

Εισπήδηση του ΣΥΡΙΖΑ στους αυτοδιοικητικούς του ΚΙΝΑΛ στην Κ.Μακεδονία

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί προσεταιριστεί στελέχη που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει δεύτερη έδρα - Οι συσχετισμοί και οι επαφές

Γράφει ο Σαλονικιός

Σας είχα ενημερώσει προ ημερών για τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στις τάξεις των αυτοδιοικητικών της Κεντρικής Μακεδονίας, ενόψει της εκλογής του νέου διοικητικού συμβουλίου στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων η οποία θα γίνει το αργότερο ως τις 10 Νοεμβρίου. Θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κυρίαρχη καθώς σε αυτήν πρόσκεινται οι 32 από τους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας με τους υπόλοιπους έξι να πρόσκεινται στο Κίνημα Αλλαγής.

Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο σύνολο των 200 εκλεκτόρων της γενικής συνέλευσης της ΠΕΔΚΜ περίπου 140 με 145 πρόσκεινται στη ΝΔ, 40 με 45 μέλη στο ΚΙΝΑΛ, 12 με 14 στον ΣΥΡΙΖΑ και 4 με 5 στη Λαϊκή Συσπείρωση. Με βάση αυτούς του συσχετισμούς και εφόσον βεβαίως επιβεβαιωθούν, οι γαλάζιοι θεωρούν πως έχουν σίγουρη την εκλογή 17 μελών στο 25μελες  δ.σ. της ΠΕΔΚΜ και πάνε και για 18ο, οι του ΚΙΝΑΛ υπολογίζουν σίγουρα σε πέντε και προσβλέπουν και σε έκτο, έναν έχει σίγουρο ο ΣΥΡΙΖΑ και πασχίζει για δεύτερο. Μία, δύο από τις έδρες αναμένεται να κριθούν στο νήμα, στα υπόλοιπα δηλαδή μετά την πρώτη κατανομή.

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχετικά περιορισμένες. Δεν έχει εκλέξει κανέναν δήμαρχο στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ αναιμική είναι η εκπροσώπησή του και στα δημοτικά συμβούλια, με εξαίρεση αυτό του δήμου Θεσσαλονίκης όπου εξέλεξε ως γνωστόν επτά μέλη. Γι' αυτό και επιχειρεί  τις τελευταίες ημέρες να προσεταιριστεί στελέχη τα οποία προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί και η δεύτερη έδρα στο δ.σ. της ΠΕΔΚΜ.

Στο πλαίσιο αυτό πληροφορούμαι ότι έχει συμφωνήσει με τον υποψήφιο δήμαρχο Σερρών Στέφανο Φωτιάδη, ο οποίος έχασε τις εκλογές στον δεύτερο γύρο, όπως είχε γίνει και το 2014, τότε μάλιστα για μόλις 13 ψήφους. Ο Φωτιάδης υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με την υποστήριξη του οποίου είχε εκλεγεί νομάρχης Σερρών το 2006. Τώρα φαίνεται να τα έχει βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα τον θέσει μάλιστα επικεφαλής της αυτοδιοικητικής του παράταξης στην ΠΕΔΚΜ.

Ο Φωτιάδης δεν είναι η μόνη περίπτωση πρώην πασόκου τον οποίο προσεταιρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπολογίζει και σε δύο με τρεις ακόμη προκειμένου να έχει πιθανότητες και για δεύτερη έδρα στο δ.σ. της ΠΕΔΚΜ. Για παράδειγμα, υπολογίζει ότι ένας εκ των δύο της παράταξης Βούγια την οποία στήριξε το ΚΙΝΑΛ στο δήμο Θεσσαλονίκης, θα επιλέξει την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΕΔΚΜ. Όπως, μάλιστα, μου λένε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «χάρη σε μας ο Σπύρος εξέλεξε δεύτερο εκπρόσωπο στη γενική συνέλευση της ΠΕΔΚΜ», υπονοώντας πως μια ψήφος από την παράταξη της Νοτοπούλου πήγε προς Κουράκη (ο οποίος βεβαίως δεν λογίζεται ως ΠΑΣΟΚ) ή Βούγια που ήταν οι δύο που εξελέγησαν στη γενική συνέλευση της ΠΕΔΚΜ.