Skip to main content

Ισραήλ – Τρίτη δόση: Πενταπλάσια η προστασία για τους άνω των 60 - Τα νεότερα στοιχεία

«Τον δρόμο του Ισραήλ θα ακολουθήσουν και οι άλλες χώρες αργότερα αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας», λέει το CNN.

Πενταπλάσιες είναι οι νοσηλείες σοβαρών περιστατικών στο Ισραήλ όσων άνω των 60 ετών έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 από εκείνες που αφορούν σε άτομα που έλαβαν και την τρίτη δόση. Παράλληλα το πιστοποιητικό εμβολιασμού εκπνέει πλέον στο πεντάμηνο από τη δεύτερη δόση.

Τα δεδομένα από το Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει σαφώς την πρωτοπορία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ειδικά στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού και κατόπιν του εμβολιασμού του πληθυσμού. Εκεί που πάει πρώτα το Ισραήλ, θα ακολουθήσουν και οι άλλες χώρες αργότερα, προσφέροντάς μας έτσι μια εικόνα του άμεσου μέλλοντός μας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN.

Έτσι στα τέλη Ιουλίου άρχισε η χορήγηση των ενισχυτικών δόσεων στους άνω των 60 ετών και προς τα τέλη Αυγούστου σε όλους άνω των 16 χρόνων, στους πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση τους. Πλέον στο Ισραήλ δεν θεωρείται κάποιος εμβολιασμένος μόλις έχει κλείσει το πεντάμηνο από τη δεύτερη αν δεν έχει κάνει και την τρίτη δόση.

Η τακτική αυτής της πίεσης αποδίδει: Τρεις μήνες μετά το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό, το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού έχει ανασχεθεί ουσιαστικά μετά την κορύφωσή του τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Αυτό μας δείχνει πού θα βρεθούν σε μερικές εβδομάδες ή μήνες και οι άλλες χώρες που προσφέρουν σε όλους πλέον την τρίτη δόση.

Έχει ιδιαίτερη σημασία, συνεχίζει το δημοσίευμα, να προσέξει κανείς τα στατιστικά των νοσηλειών στο Ισραήλ: Τον Οκτώβριο το ποσοστό των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών σε σοβαρή κατάσταση που είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις ήταν πενταπλάσιο εκείνων που είχαν λάβει και τις τρεις δόσεις που διατίθενται, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ.

Ο δρ. Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής των Αμερικανών λοιμωξιολόγων, τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι «αν προσέξει κανείς τα στοιχεία από το Ισραήλ θα δει ότι η ελάττωση της επίδρασης των εμβολίων είναι πιο έντονη στις μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο εντοπίζεται παντού».

Φόβοι για πέμπτο κύμα

Ωστόσο δεν είναι όλα τα νέα από το Ισραήλ θετικά. Μπορεί τα κρούσματα να σημειώνουν σημαντική μείωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, αλλά η δυναμική μείωσης έχει σταματήσει και ο αριθμός μετάδοσης (το γνωστό R) είναι και πάλι πάνω από τη μονάδα, προκαλώντας ανησυχίες πλέον για ένα πέμπτο κύμα της πανδημίας στη χώρα. Κι αυτό βασίζεται στο ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια πολίτες που έκαναν τις δύο πρώτες δόσεις δεν έχουν πάει τώρα να κάνουν και την ενισχυτική.

Επιπλέον πολλά από τα νέα κρούσματα αφορούν σε παιδιά ηλικιών 5 έως 11 ετών, ανερχόμενα σύμφωνα με τον πρόεδρο του εθνικού συμβουλίου για τον κορωνοϊό σχεδόν στο 50% των νέων περιπτώσεων πλέον. Γι’ αυτό η χώρα άρχισε νέα εκστρατεία για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας Δημοτικού τη Δευτέρα.

Παράλληλα επιβάλλεται η συνεχής τήρηση όλων των ατομικών μέτρων προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, πλύσιμο και απολύμανση χεριών κλπ).

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από CNN