Skip to main content

Ισραήλ: Δεύτερη νύχτα συγκρούσεων στην Ιερουσαλήμ - Δεκάδες οι τραυματίες (vid)

Τα τέσσερα μέλη του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή –ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ– εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία» για το νέο κύμα βίας στο Όρος του Ναού.

Σε τουλάχιστον 90 ανέρχονται οι τραυματίες από τις νέες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινής αστυνομίας που ξέσπασαν το Σάββατο το βράδυ σε διάφορες συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μια μέρα μετά τα βιαιότερα επεισόδια των τελευταίων ετών στην περιοχή.

Εν μέσω αυτής της κλιμάκωσης, μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό που πρόσθεσε ότι έπληξε θέσεις του ισλαμικού κινήματος Χαμάς στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι περισσότεροι από αυτούς, ανάμεσά τους ανήλικοι, τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες ή χειροβομβίδες κρότου λάμψης, που έριξε η ισραηλινή αστυνομία, πρόσθεσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

 

Τα τέσσερα μέλη του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή – ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ – εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία» για το νέο κύμα βίας στο Όρος του Ναού. «Ανησυχούμε με τις προκλητικές δηλώσεις που κάνουν ορισμένες πολιτικές ομάδες καθώς και με τις εκτοξεύσεις ρουκετών και εμπρηστικών μπαλονιών από τη Γάζα προς το Ισραη΄λ και τις επιθέσεις κατά παλαιστινιακών αγροτικών εκτάσεων στη Δυτική Όχθη. Καλούμε τις Αρχές του Ισραήλ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν μέτρα που θα κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση στη διάρκεια αυτής της ιερής για τους Μουσουλμάνους περιόδου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση τονίζοντας ότι «όλοι οι ηγέτες έχουν ευθύνη να δράσουν κατά εξτρεμιστών και να καταδικάσουν όλες τις πράξεις βίας και υποκίνησης σε βία».

Μιλώντας σε συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους των υπηρεσιών Ασφαλείας ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υπερασπίστηκε την αστυνομία. «Το Ισραήλ ενεργεί με υπευθυνότητα για να διασφαλίσει τον σεβασμό του νόμου και της τάξης στην Ιερουσαλήμ επιτρέποντας παράλληλα την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων», τόνισε. Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Γιαακόβ Σαμπτάι είπε ότι αναπτύχθηκαν πρόσθετες δυνάμεις στην Ιερουσαλήμ το Σάββατο «για να διασφαλίσουν την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων και την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας». «Ταυτόχρονα, δεν θα επιτρέψουμε βίαιες ταραχές, παραβίαση του νόμου ή τραυματισμούς αστυνομικών. Καλούμε τους πάντες να ηρεμήσουν τα πνεύματα ειδικά σε μια τέτοια σημαντική μέρα για τη μουσουλμανική θρησκεία», ανέφερε σε δήλωσή του.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού κράτους τους. Το Ισραήλ διεκδικεί ολόκληρη την πόλη ως αιώνια, αδιαχώριστη πρωτεύουσά του. Η προσάρτηση του ανατολικού τομέα της δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Αύριο Δευτέρα το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ θα συνεδριάσει για τη μακρά διαμάχη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών εποίκων στη Shaikh Jarrah. Ο Αραβικός Σύνδεσμος απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να αποτρέψει τυχόν εξώσεις Παλαιστινίων διά της βίας, όπως επισημαίνεται.

Την Παρασκευή το βράδυ, συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών κυρίως στην Πλατεία των Τεμενών οδήγησαν σε πάνω από 200 τραυματίες.

Φωτογραφία από REUTERS