Skip to main content

Άραβες, Ισραηλινοί και ομογενείς θέλουν prime ακίνητα της Θεσσαλονίκης

Μετά την Αθήνα και ορισμένους πολύ δημοφιλείς προορισμούς σε ελληνικά νησιά, το κέντρο της Θεσσαλονίκης προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αρχίζει να κινείται η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, αφού προηγούμενα είχε διανύσει μία μακρά περίοδο χαμηλής ζήτησης και τιμών, με τη χειρότερη φάση της στην τετραετία της απόλυτης «παγωμάρας», δηλαδή στα έτη 2012- 2015.

Σήμερα την άνοδο στη ζήτηση για επαγγελματικά ακίνητα, την προκαλούν αλλοδαποί μα και Έλληνες που έχουν διαθέσιμα κεφάλαια για να επενδύσουν σε prime ακίνητα, όπως επίσης σε prime και subprime κατάλληλα για μικρά ξενοδοχεία, κατοικίες για στελέχη επιχειρήσεων, νέου τύπου γραφειακούς χώρους που θα συνδυάζουν και ισόγεια καταστήματα.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, ομογενής επιχειρηματίας που έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμυρίων στην Αθήνα, σε τελειωμένα κτήρια και σε ορισμένες από τις καλύτερες περιοχές της πρωτεύουσας, αναζητεί κατάλληλα ακίνητα για τουριστικές και εμπορικές χρήσεις στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, Άραβες που ήδη έχουν αποκτήσει σημαντικά ακίνητα στην Αθήνα, όπως επίσης σε Μύκονο και Κρήτη, έβαλαν στο στόχαστρό τους και μεγάλα αστικά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, κάτι που ήδη ενδιαφέρει και Ισραηλινούς, οι οποίοι διαπραγματεύονται ακίνητα σε μία μεγάλη ακτίνα γύρω από το εμπορικό κέντρο της πόλης.

Το ενδιαφέρον Τούρκων επενδυτών, σε τούτη τη φάση τουλάχιστον αφορά κυρίως κατοικίες και όχι επενδυτικά ακίνητα ή, τουλάχιστον, όχι μεγάλα επενδυτικά ακίνητα που συνεπάγονται και την υλοποίηση υψηλών επενδύσεων.

Ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η προσφορά σε prime αλλά και subprime ακίνητα αυτή τη στιγμή δεν είναι μεγάλη, αλλά αναμένεται να αυξηθεί καθώς καταστήματα, χώροι γραφείων αλλά και κτήρια ολόκληρα πρόκειται να βγούνε- λόγω κόκκινων δανείων- προς πώληση στην αγορά.

Όσον αφορά τις τιμές, ακολουθούν μία ανοδική πορεία αλλά δίχως να καταγράφονται απότομες αυξήσεις. Εξαιρουμένων ορισμένων ακινήτων στην κατηγορία «3 Α», οι τιμές στα καλά ακίνητα από 850 ευρώ/τ.μ. προ διετίας, έχουν ανεβεί στα 900 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις στα 1.000 ευρώ/τ.μ.

Τα κάπως subprime, κι αυτά κινούνται ανοδικά καθώς υπάρχει ζήτηση και για την μετατροπή παλαιών κατασκευών σε ιδιωτικές φοιτητικές εστίας αλλά και διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb. Στα sub prime που είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, οι τιμές από τα 700 ευρώ /τ.μ., αυξήθηκαν στα 800 ευρώ ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα ξεπερνούν.

Την ζήτηση την οδηγεί η αύξηση της τουριστικής κίνησης και η τοποθέτηση της Θεσσαλονίκης στο χάρτη σαν city break προορισμός, όπως επίσης οι προσδοκίες για αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας ειδικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, αλλά και νέες μορφές επιχειρηματικότητας για τα ελληνικά δεδομένα, όπως είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στην παρούσα φάση το μόνο σίγουρο είναι, ότι θα συνεχίσουμε να πληροφορούμαστε ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θα δίνουν αξία στο real estate και θα τονώνουν μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων σε σχέση με τον τουρισμό, το εμπόριο, τις υπηρεσίες σε πάρα πολλούς κλάδους.