Skip to main content

Ισραηλινοί αγοράζουν ακίνητα στη Λεωφόρο Νίκης - Οι τιμές

Δημοφιλής η παραλιακή οδός της Θεσσαλονίκης για ξένους και Έλληνες επενδυτές - Οι τιμές πώλησης μειώθηκαν στα χρόνια της κρίσης έως 50%.

Είναι ο πιο πολυσύχναστος και πολυφωτογραφημένος δρόμος της πόλης.

Ήταν και είναι ο κεντρικός δρόμος, όπου Θεσσαλονικείς και τουρίστες  διασκέδαζαν και διασκεδάζουν. Ο λόγος για τη Λεωφόρο Νίκης που κρατά την πρωτοκαθεδρία στις επιλογές των επενδυτών, εγχώριων και μη, αν και εξακολουθεί να παραμένει τσουχτερή αναφορικά με τις τιμές πώλησης ακινήτων που προσφέρει και παρά τις μειώσεις έως και 50%, που, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν καταγραφεί στα πέτρινα χρόνια της κρίσης.

Η ζήτηση το τελευταίο διάστημα έχει μεταφραστεί σε αγοροπωλησίες από Ισραηλινούς, κυρίως, που ήταν διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη, για να αποκτήσουν το διαμέρισμα των ονείρων τους με θέα το Θερμαϊκό.

Όπως λένε γνώστες της αγοράς ακινήτων οι ξένοι επενδυτές, κυρίως Τούρκοι και Ισραηλινοί, με αιχμή του δόρατος ισραηλινά funds, που έχουν τα… ραντάρ τους ανοιχτά για ευκαιρίες, βολιδοσκοπούν όλη την πυρίκαυστη ζώνη της Θεσσαλονίκης δίνοντας βαρύτητα στην Ίωνος Δραγούμη, την Αγγελάκη και την Εγνατία για επενδύσεις που αφορούν κατοικίες για εκμετάλλευση ως Airbnb. Όταν όμως πρόκειται για τη δική τους κατοικία, στο μικροσκόπιο τους βάζουν, σχεδόν, αποκλειστικά τη Λεωφόρο Νίκης.

Ο δημοφιλής δρόμος έχει αδιάθετα, προς πώληση, διαμερίσματα, αλλά όχι προς ενοικίαση, με αποτέλεσμα το οποιοδήποτε ενδιαφέρον καταγράφεται για μίσθωση να μετατοπίζεται στις παράλληλες, ή σε κάθετες οδούς της Λ. Νίκης.

Η τιμή πώλησης του τμ για ακίνητο στη Λ. Νίκης κυμαίνεται από 4.000 έως 5.500 ευρώ ανά τμ, όταν μία δεκαετία, νωρίτερα, ξεκινούσε από τις 5.000 ευρώ και σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να εκτοξευόταν στα 12.000 ευρώ.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της κτηματαγοράς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν και οι περιπτώσεις Ελλήνων που αναζητούν το δικό τους…κεραμίδι στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως λένε, με νόημα, οι ίδιες πηγές «υπάρχουν ακόμη Έλληνες που έχουν την οικονομική δυνατότητα για τέτοιες αγορές».

Χαμηλότερες οι τιμές πώλησης στην Τσιμισκή

Και μπορεί η οδός Τσιμισκή να είναι ο εμπορικότερος δρόμος για τις αλυσίδες που θέλουν να τοποθετηθούν, ή να ενισχύσουν την παρουσία τους στην καρδιά της πόλης, ωστόσο όταν πρόκειται για πώληση ακινήτων οι τιμές διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα από αυτές της Λ. Νίκης. Οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να καταβάλλουν από 1.500  έως 2.500 ευρώ το τμ για να αποκτήσουν ένα διαμέρισμα στην οδό Τσιμισκή. Η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με τον όροφο, την κατάσταση και το σημείο στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο. Αντίστοιχη είναι η τιμή και στην οδό Μητροπόλεως, αλλά και στην κάθετη Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Η κατάσταση διαφοροποιείται όσο οι εν δυνάμει επενδυτές ανεβαίνουν προς την οδό Εγνατία, καθώς εκεί η τιμή του τμ διαμορφώνεται από 800 έως 1.500 ευρώ. Οι χαμηλότερες τιμές εντοπίζονται στα σημεία που κατασκευάζεται το μετρό, με κατεύθυνση προς το Βαρδάρη. Αναμφίβολα όταν θα ολοκληρωθεί το μετρό οι τιμές θα διαμορφωθούν προς τα πάνω, ωστόσο μέχρι στιγμής αποτελεί τον λιγότερο δημοφιλή δρόμο σε σχέση με τους προαναφερθέντες, που επιλέγεται, κυρίως, για επενδύσεις είτε στον τομέα του τουρισμού, είτε για φοιτητικές κατοικίες.

Η ιστορία της  παραλιακής Λεωφόρου

H Λεωφόρος που σχηματίστηκε μετά την επιχωμάτωση του 1873 ονομάζονταν Λεωφόρος Μπεγιάζ Κουλέ (του Λευκού Πύργου) μέχρι την απελευθέρωση του 1912, Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου μέχρι τον μεσοπόλεμο, Λεωφόρος Νίκης εδώ και αρκετές δεκαετίες. Το κοσμοπολίτικο παρελθόν της έχει ιστορίες γραμμένες από Οθωμανούς, Νεότουρκους, Εβραίους και Χριστιανούς.

Την περπάτησαν στρατιώτες, στρατηγοί και βασιλείς, κατακτητές, απελευθερωτές, διαδηλωτές, πλήθος κόσμου αλλά και …τραμ (μέχρι το 1926 οπότε η γραμμή μεταφέρθηκε στην Τσιμισκή που μόλις είχε ολοκληρωθεί η διάνοιξή της).