Skip to main content

ΙΣΘ: 1 στους 4 ανταποκρίθηκαν στην προκήρυξη οικογενειακών γιατρών

Οι γιατροί της χώρας -νέοι και παλιοί- γυρίζουν την πλάτη στον εργασιακό μεσαίωνα κι αυτό ας το καταλάβουν οι κυβερνώντες, τονίζει ο γγ του Συλλόγου

Λιγότερο από το 25% των ιατρών ανταποκρίθηκε στην προκήρυξη για οικογενειακούς γιατρούς μέσω σύμβασης του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

«Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της προκήρυξης για τον οικογενειακό γιατρό, μέσω σύμβασης του ΕΟΠΥΥ. Όπως ακριβώς και με την προκήρυξη για οικογενειακούς γιατρούς στις ΤΟΜΥ, έτσι και στη συγκεκριμένη, πολύ μικρή μερίδα γιατρών... ανταποκρίθηκε», σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας, σημειώνοντας ότι «ενώ η κυβέρνηση ζητούσε περίπου 3.000 οικογενειακούς γιατρούς, λιγότεροι από το... 25% των γιατρών απάντησε στην προκήρυξη».
 
Ο κ. Νίτσας υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης να εγκαταστήσει ένα σύστημα υγείας, όπου η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα βασίζεται σε οικογενειακό γιατρό με gatekeeping "πέφτει στο κενό"». Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΣΘ έκανε λόγο για νέα κυβερνητική αποτυχία αναφέροντας ως αιτίες τις χαμηλές αμοιβές, τα εξοντωτικά ωράρια και τις συνθήκες εργασίας. «Οι γιατροί της χώρας -νέοι και παλιοί- "γυρίζουν την πλάτη" σε τέτοιου είδους εργασιακό μεσαίωνα κι αυτό ας το καταλάβουν οι κυβερνώντες. Στην προσπάθειά της δε η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις -που η ίδια υπέγραψε σχετικά με τον οικογενειακό γιατρό- αποφάσισε να μετονομάσει τους ειδικούς γιατρούς των δημόσιων δομών σε... οικογενειακούς γιατρούς».

«Θα έχουμε τις τέσσερις πρώτες ώρες ενός παθολόγου σε δημόσιες δομές Κέντρων Υγείας να εξετάζει ως... οικογενειακός γιατρός και το υπόλοιπο του ωραρίου του να ασκεί τα καθήκοντα του... παθολόγου!», συνεχίζει ο ίδιος.
 
Ο κ. Νίτσας σημείωσε επίσης ότι «σαφώς η χώρα χρειάζεται πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας με οικογενειακό γιατρό, όμως τα καθήκοντα του θα πρέπει να είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που οραματίζεται η κυβέρνηση. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης -μαζί με άλλους ιατρικούς συλλόγους και επιστημονικές ενώσεις της Μακεδονίας- έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση και απρόσκοπτη λειτουργεία της ΠΦΥ (Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) και καλούμε για μία ακόμη φορά τους ιθύνοντες να ακούσουν τους λειτουργούς της υγείας». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΙΣΘ, «οι γιατροί θα γυρίζουν την πλάτη σε προκηρύξεις που γίνονται για να... γίνονται».