Skip to main content

Ιστορίες επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού στο Sail for Pink (vids)

Μήνυμα ζωής στη Διαδρομή Αγάπης - Φέτος η προσέλευση είναι σχεδόν διπλάσια από πέρσι ενώ είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από την πρώτη χρονιά

Δεκάδες γυναίκες με ροζ μπαλόνια στα χέρια ξεκίνησαν για έβδομη συνεχή χρονιά τη «Διαδρομή Αγάπης, Πλεύση Ζωής» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Sail for Pink» που διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού νομού Θεσσαλονίκης «Αλμα Ζωής» με στοχο να διαδώσει το μήνυμα ότι η πρόληψη σώζει ζωές.

Ανάμεσά τους περπάτησαν και πολλές γυναίκες που είτε πάσχουν είτε έπασχαν από καρκίνο του μαστού. Η Σωτηρία Μίσσιου είναι μια από αυτές. Ανακάλυψε έναν όγκο στο στήθος της σε ηλικία μόλις 37 ετών. «Είχα πόνο, ψηλάφισα το στήθος μου και έπιασα ένα ογκίδιο. Έκανα μαστογραφία, βιοψία, φάνηκε ότι ήταν καρκίνος και έκανα επέμβαση αμέσως», περιγράφει η ίδια μιλώντας στη Voria.gr. Η κ. Μίσσιου προχώρησε και σε ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες καθώς ο καρκίνος είχε επηρεάσει και τους λεμφαδένες. «Όταν το έμαθα, υπήρχε ένα πάγωμα αλλά μετά σκέφτηκα ότι δεν είμαι η μόνη γυναίκα. Σκέφτηκα πως ό,τι και να είναι θα το παλέψω. Και αν είναι να σταματήσει ο καρκίνος του μαστού, ας είμαι η τελευταία που θα παλέψω», σημείωσε η 44χρονη πλέον γυναίκα. Όπως τόνισε, τέτοιες δράσεις όπως το Sail for Pink βοηθούν στην αποδοχή της ασθένειας και τη διάδοση του μηνύματος της πρόληψης.

Της πορείας προηγήθηκαν δράσεις ομάδων που ανέβηκαν στην εξέδρα που είχε στηθεί μπροστά από το άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου και πλημμύρισαν την εκδήλωση με χορό και μουσική. Η πιο δυνατή στιγμή ήταν όταν στην εξέδρα ανέβηκαν γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού και διηγήθηκαν την ιστορία τους. Ανάμεσα τους ήταν και ένας άντρας επιζών που διέδωσε το μήνυμα ότι η ασθένεια αυτή πλήττει και άντρες.

Απογοητευτικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το βήμα της εκδήλωσης, μόνο το 11% των καρκινοπαθών ανακάλυψαν τον καρκίνο σε προληπτικό έλεγχο ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ ξεπερνάει το 60%.

Ακόμα, το 89% των ασθενών μετακύλησαν στον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση της νόσου. Αναφορικά με την εργασιακή ασφάλεια, τα ποσοστά είναι εξίσου απογοητευτικά καθώς το 1/4 των ασθενών έχασε την εργασία του ενώ το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 38% για ασθενείς που εμφανίζουν μεταστάσεις. Τέλος, οι μισοί ασθενείς δεν ενημερώνονται για τις υποστηρικτικές δράσεις.

Διαδρομή Αγάπης, Πλεύση Ζωής

Η διαδρομή ξεκίνησε από το άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου και φτάνει στο Μέγαρο Μουσικής.

Πρώτη φορά φέτος «παρούσα» στις δράσεις του Sail for Pink ήταν η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου του Θεαγενείου, όπου από τις 10.00 έως τις 13.00, έδωσε τη δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν δωρεάν εξετάσεις.

Το Sail for Pink έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός. Φέτος η προσέλευση είναι σχεδόν διπλάσια από πέρσι ενώ είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από την πρώτη χρονιά, τόνισε η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη προγράμματος Sail for Pink, Δέσποινα Πάρσια.