Skip to main content

Ιστορίες με εξοπλιστικά, εξαγορές και... κορωνοϊό στην Ελλάδα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραγγελία θα αφορά δυο νέα υποβρύχια, τα οποία θα αυξήσουν σημαντικά την ισχύ της ελληνικής πλευράς στο Αιγαίο.

Στελέχη του γερμανικού ναυπηγείου της ThyssenKrupp επισκέφθηκαν (χωρίς ανακοινώσεις και δημοσιοποιήσεις) το ελληνικό Πεντάγωνο προ ημερών. Γιατί ενδιαφέρονται αυτοί; Για μια νέα παραγγελία υποβρυχίων κλάσης «Παπανικολή», που στην τελευταία κρίση με την Τουρκία αποδείχθηκαν «υπερ-όπλο» για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μάλλον θα την εξασφαλίσουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά σε δυο νέα υποβρύχια, τα οποία θα αυξήσουν σημαντικά την ισχύ της ελληνικής πλευράς στο Αιγαίο.

Μια και ο λόγος σε ναυπηγεία, να σας ενημερώσουμε ότι για την περίπτωση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, πληροφορίες αναφέρουν ότι (ξανα)κινείται δραστήρια η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, αναζητώντας επενδυτή από τις ΗΠΑ. Ο λόγος είναι περίπου ευνόητος: Ο αμερικανικός παράγοντας δεν θέλει σε καμία περίπτωση οι κινέζοι της Cosco να επεκταθούν (και) προς τα εκεί. Γι' αυτό και θα κάνει ό,τι μπορεί – πιέζοντας όπου και όπως μπορεί – για να αποφύγει αυτή την εξέλιξη.

Στο μεταξύ, τη ναυπήγηση δυο πολεμικών πλοίων στα ναυπηγεία Ελευσίνας φέρεται να δίνει ως μπόνους για την εξαγορά της ΕΛΒΟ η ισραηλινή πλευρά. Κι αυτό γιατί με βάση την πρόταση που κατέθεσε, η συνολική επένδυση που προβλέπει για την ΕΛΒΟ είναι μικρότερη των 100 εκατ. ευρώ, οπότε από την ελληνική πλευρά ζητούνται περισσότερες διασφαλίσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το deal εδώ από τη Θεσσαλονίκη. Και για την ιστορία, να αναφερθεί τέλος ότι λύθηκε κι ένα μυστήριο: Ο ισραηλινός επενδυτής, που απείλησε να κολλήσει με κορονοΐό την ...μισή κυβέρνηση αρχές Σεπτεμβρίου, ανήκε τελικώς στο γκρουπ των υποψήφιων επενδυτών της ΕΛΒΟ.