Skip to main content

Σε ιστορικό χαμηλό τα ελληνικά ομόλογα - Κάτω από 2% το 10ετές

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κατευθύνθηκαν προς τα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ - Το 10ετές έσπασε το ψυχολογικό φράγμα του 2%

Νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ σημείωσαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε μία ιστορική ημέρα για τη χώρα μας, καθώς για πρώτη φορά το 10ετές κρατικό ομόλογο έσπασε το ψυχολογικό φράγμα του 2%.

Όπως μεταδίσει η Ναυτερμπορική, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τόσο της περιφέρειας της Ευρωζώνης όσο και του πυρήνα, κατευθύνθηκαν προς τα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ που σημειώθηκαν κατά το πρόσφατο διάστημα, μετά τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδειξαν ότι η ύφεση στη μεταποίηση επιδεινώθηκε τον Ιούλιο, γεγονός που ενίσχυσε την αίσθηση  ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα θα προχωρήσει σε άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΗS Markit η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναμένεται να συρρικνωθεί για 6 διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο στις 46,4 μονάδες από 47,6 τον προηγούμενο μήνα  πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2012.

Ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα δείγματα για τη μεταποίηση στη Γερμανία, καθώς ο δείκτης της Markit υποχώρησε τον Ιούλιο στις 43,1 μονάδες από 45 τον Ιούνιο, επίπεδο που τελευταία φορά βρέθηκε τον Ιούλιο του 2012.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκε μία ιστορική συνεδρίαση με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κλείνει στο 1,98%, πέφτοντας για 1η φορά κάτω από το 2%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στις 241 μονάδες βάσης.

Ο 10ετής τίτλος ήταν αυτός που συγκέντρωσε και τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα (22 εκατ. ευρώ), από τα συνολικά 44 εκατ. ευρώ του χθεσινού όγκου συναλλαγών.

Στο 0,65% έπεσε η απόδοση του τίτλου λήξης το 2022, στο 1% του τίτλου λήξης το 2024, στο 1,59% έπεσε η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου.

Ο 10ετής γερμανικός τίτλος οπισθοχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης φθάνοντας στο -0,39%, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ του -0,409% που καταγράφηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Σε ελεύθερη πτώση επιδόθηκε το ιταλικό 10ετές έχοντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πέσει σε χαμηλό 33 μηνών με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 1,50%.

Η πολιτική αβεβαιότητα «έσπρωξε» προς τα κάτω και την απόδοση του 10ετούς ισπανικού, διαγράφοντας 4 μονάδες βάσης διαμορφούμενη στο 0,34%, ενώ ο αντίστοιχος ολλανδικός τίτλος προχωράει ακάθεκτος όλο και πιο «βαθιά» στο αρνητικό έδαφος με την απόδοσή του χθες να φλερτάρει με το -0,30%.