Skip to main content

Ιστορικά ντοκουμέντα για τις Κοινότητες του Δήμου Θερμαϊκού

Σπάνια ντοκουμέντα, έγγραφα, δημοσιεύματα εφημερίδων και φωτογραφικό υλικό των προσφύγων κατοίκων της περιοχής θα παρουσιαστούν στην έκθεση.
Ένα ταξίδι γεμάτο αναμνήσεις των τριών πρώην Κοινοτήτων του Δήμου Θερμαϊκού (Περαίας, Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας) υπόσχεται το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θερμαϊκού το Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00΄ στο Δημαρχείο του Θερμαϊκού.  Μια αναπόληση στο παρελθόν της περιοχής, που θα μας θυμήσει οικείες ή και θα μας αποκαλύψει άγνωστες και γοητευτικέςπτυχές του.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν ιστορικά τεκμήρια σχετικά με την ίδρυση των τριών Κοινοτήτων ενώ Θα παρουσιαστούν σπάνια ντοκουμέντα, έγγραφα, δημοσιεύματα εφημερίδων και φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνουν σημαντικές στιγμές της ζωής των προσφύγων κατοίκων της περιοχής.

Στην εκδήλωση θα απαντηθούν μερικά από τα σημαντικότερα ερωτήματα που απασχολούν όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής αλλά και των υπόλοιπων πολιτών της πόλης, καθώς η κάθε απάντηση αποτελούν μικρές ιστορίες που μας μεταφέρουν σε ένα «ταξίδι στον χρόνο», στις δεκαετίες του 1920, του 1930 και του 1940.

Ποια ήταν η Κοινότητα που ενίσχυσε οικονομικά τους πρόσφυγες κατοίκους στα πρώτα και δύσκολα χρόνια της εγκατάστασής τους στις νέες τους πατρίδες;

Πότε ακριβώς ιδρύθηκαν οι Κοινότητες της Περαίας, των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας;

Η μάχη των ονομάτων: Νέα Καλλίπολις ή Περαία; Τσαΐρ-Τσιφλίκ ή Λειβαδίκιον; Μπαχτσέ Τσιφλίκ ή Νέοι Επιβάται;

Ποια ήταν τα φλέγοντα ζητήματα που έπρεπε άμεσα να επιλυθούν από τους πρώτους Κοινοτάρχες;

Πώς ήταν τα προσφυγικά σπίτια των κατοίκων, ποια τα επαγγέλματά τους και τα προβλήματα που τους απασχολούσαν;
Ποιοι σύλλογοι ιδρύθηκαν προπολεμικά στις τρεις κοινότητες;

Συμμετείχαν οι κάτοικοι των τριών προσφυγικών συνοικισμών στις πολιτικές συγκεντρώσεις του Βενιζέλου και του Τσαλδάρη;

Ποια ήταν η σχέση του Θεόδωρου Πάγκαλου και του Παύλου Κουντουριώτη με την Περαία, του Αλέξανδρου Ζαΐμη με τους Νέους Επιβάτες και του βασιλιά Παύλου του Β΄ με την Αγία Τριάδα;

Πώς παρουσιάζονταν η Περαία, οι Νέοι Επιβάτες και η Αγία Τριάδα στις προπολεμικές εφημερίδες;

Τα περίφημα εξοχικά κέντρα και οι ακτές της περιοχής προσέλκυαν τους Θεσσαλονικείς; 


Χριστίνα Καραμανίδου