Skip to main content

«Ιστορική μέρα για την ΕΒΖ» - Ξεκινάει η τευτλοκαλλιέργεια

Παρουσιάστηκε το περίγραμμα της πρότασης του νέου υποψήφιου επενδυτή, Innovation Brain, που αναλαμβάνει τη φετινή καλλιέργεια.

Ιστορική ημέρα για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης χαρακτηρίστηκε η σημερινή, καθώς ανακοινώθηκε η έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου των τεύτλων, υπό την ευθύνη του νέου υποψήφιου επενδυτή.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχε με τον εκπρόσωπο του νέου επενδυτικού κεφαλαίου, Λούκας Φέκερ, και εκπροσώπους των αγροτών, το νέο σχήμα έχει πάρει καταρχήν το πράσινο φως από την Τράπεζα Πειραιώς, που είναι ο κύριος πιστωτής της ΕΒΖ, και μόλις ολοκληρωθεί το due diligence, που σύμφωνα με τον υπουργό είναι τυπικό, "θεωρείται βέβαιο ότι η πρόταση θα κατατεθεί στο δικαστήριο".

Ο υποψήφιος επενδυτής είναι το Innovation Brain, με επικεφαλής τον Λ. Φέκερ, και με τη συμμετοχή αμερικανικού fund, ενώ στο σχήμα συμμετέχει με 20% ομάδα έξι αγροτών με τον τίτλο Hellenic Farmers Company. Τα συμβόλαια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο θα υπογράψει με τους αγρότες η Innovation Brain.

"Είναι σημαντική ημέρα, έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα με την έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου με την ευθύνη των υποψηφίων επενδυτών, που αναλαμβάνουν το ρίσκο. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δώσει ήδη θετικό σήμα και η τελική πρόταση αναμένεται να κατατεθεί σύντομα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιόρλας. Εκτίμησε ακόμη ότι θα υπάρξει αλλαγή στην πρόταση που κατέθεσε η Πειραιώς για υπαγωγή της ΕΒΖ στο άρθρο 106 του Προπτωχευτικού Κώδικα, στο πλαίσιο της κατάθεσης της πρότασης εξυγίανσης των υποψηφίων επενδυτών.

Από την πλευρά του ο Λουκάς Φέκερ έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα και είπε ότι ξεκινάει η παραγωγή σε Ορεστιάδα και Πλατύ.

Ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας στο εργοστάσιο Πλατέως, Αθανάσιος Πίππας, καλωσόρισε τον νέο υποψήφιο επενδυτή και εξέφρασε την ελπίδα του για μια νέα αρχή στην εταιρεία, καλώντας τους παραγωγούς να στηρίξουν την προσπάθεια. Είπε ακόμη ότι η φετινή παραγωγή μπορεί να διπλασιαστεί σε σχέση με το 2018 που ανήλθε σε 13.000 στρέμματα. Ανέφερε ακόμη ότι οι αγρότες την επόμενη εβδομάδα θα πάρουν την ενίσχυση που προβλέπεται από το μέτρο de minimis.