Skip to main content

Ιστορική παραγγελία της Aegean στην Airbus

Το θέμα που κυριαρχεί στη σημερινή επισκόπηση είναι η αγορά μέχρι και 42 αεροσκαφών της Aegean από την Airbus

H οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt σε δημοσίευμά της αναφέρεται στη μεγάλη παραγγελία της Aegean στην Airbus. H εφημερίδα σημειώνει: «Δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη παραγγελία στην 19χρονη ιστορία της Aegean Airlines αλλά και η σημαντικότερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Η Aegean υπέγραψε την Τετάρτη στην Αθήνα με την ευρωπαϊκή κατασκευάστρια εταιρεία Airbus προσύμφωνο για την αγορά μέχρι και 42 αεροσκαφών τύπου  A320neo. Με την αγορά των νέων αεροσκαφών η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ελλάδας θέλει να αντικαταστήσει τα παλαιότερα αεροπλάνα, να μεγαλώσει το στόλο της και να συνεχίσει με αυτό τον τρόπο τους αναπτυξιακούς της ρυθμούς».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «η συμφωνία προβλέπει την παραγγελία 20 αεροσκαφών τύπου A320neo και δέκα μεγαλύτερων αεροσκαφών τύπου A321neo, ενώ υπάρχει και η προοπτική αγοράς άλλων δέκα αεροσκαφών αυτών των τύπων. Το ύψος της συνολικής παραγγελίας μαζί με τις πιθανές αγορές ανέρχεται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα 30 αεροσκάφη θα παραδοθούν μεταξύ 2020 και 2022 ενώ οι ενδεχόμενες υπόλοιπες παραγγελίες μέχρι το 2025».

Η εφημερίδα αναφέρει στη συνέχεια ότι η εταιρεία χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο επιμελούς εξέτασης των προσφορών, ανάμεσα σε αυτών και της Boeing με το μοντέλο 737Max. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «για την Aegean Airlines που ξεκίνησε το 1999, το 2017 ήταν μέχρι σήμερα ο πιο επιτυχημένος χρόνος στην ιστορία της εταιρείας. Η επιχείρησε μετέφερε πάνω από 13 εκατομμύρια επιβάτες και επωφελήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά από τη μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού».

Ελληνογερμανική συνεργασία στην υπόθεση ενός Αφγανού διακινητή

Η Neue Osnabrücker Zeitung αναφέρεται στην υπόθεση ενός Αφγανού ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε δίκτυο διακινητών και να είναι υπεύθυνος για το θάνατο έξι προσφύγων στο Αιγαίο. Ο ίδιος κατάφερε αργότερα να φτάσει στη Γερμανία. Η εφημερίδα σημειώνει: «Η Εισαγγελία του Όσναμπρυκ δεν έχει απαγγείλει ακόμα κατηγορίες εναντίον του φερόμενου διακινητή που συνελήφθη στο Όσναμπρυκ για το θάνατο έξι ανθρώπων. Η Εισαγγελία αναμένει ‘ορισμένες πληροφορίες' από τις ελληνικές αρχές, δήλωσε ο Εισαγγελέας Κρίστιαν Μπάγκουνγκ. ‘Προς το παρόν εξετάζεται το αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελλάδα' σύμφωνα με τον Μπάγκουνγκ. Αυτό απαιτεί ακόμα ορισμένες εβδομάδες. Ο Αφγανός κατέφυγε στην Ελλάδα μετά από τη διάσωσή του. Οι ελληνικές αρχές είχαν επαφές με τον ίδιο αλλά και με άλλους επιζήσαντες και η Εισαγγελία ελπίζει να πάρει χρήσιμες πληροφορίες από την Ελλάδα».

Τη σύλληψη και πιθανή έκδοση του Καταλανού πολιτικού Κάρλες Πουτζντεμόν σχολιάζει η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου. Η εφημερίδα σημειώνει: «Η διαδικασία έκδοσης είναι αυστηρά προκαθορισμένη και στενά συνδεδεμένη με την τρίτη εξουσία ώστε να γίνει η υπόθεση πολιτική. Στην υπόθεση αυτή κρίνεται η ποιότητα της ευρωπαϊκής συνεργασίας σε ευαίσθητους τομείς όπως είναι η ποινική δίωξη. Η Ισπανία ίσως θα πρέπει να αποδεχθεί ότι η Γερμανία δεν θα απελάσει τον Πουτζντεμόν ή θα τον απελάσει μόνο για απιστία, για την οποία επίσης κατηγορείται. Το πώς θα παρουσιαστεί δημόσια, μπορεί να δείξει πόσο ώριμη είναι η Ευρώπη».

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle