Skip to main content

Εισβολή των στρατευμάτων της Σενεγάλης στην Γκάμπια

Επιχείρηση κρατών της Δυτικής Αφρικής για να αναγκαστεί ο πρόεδρος Γιαχία Τζαμέ να παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο Αντάμα Μπάροου.

Σε εδάφη της Γκάμπια εισέβαλαν το απόγευμα της Πέμπτης στρατεύματα της Σενεγάλης, τα οποία είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών, στο πλαίσιο της επιχείρησης των κρατών της Δυτικής Αφρικής, για να αναγκαστεί ο πρόεδρος της τελευταίας, Γιαχία Τζαμέ, να παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο Αντάμα Μπάροου.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Σενεγαλέζος συνταγματάρχης Άμπντου Ντιάγιε.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Γκάμπια, υπό τον φόβο ταραχών και πολιτικής αστάθειας.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες των χωρών της Δυτικής Αφρικής για μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Γκάμπια, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα πρέπει να επιχειρηθεί αρχικά με πολιτικά μέσα.

Ο νέος πρόεδρος της Γκάμπια, Αντάμα Μπάροου, ορκίστηκε την Πέμπτη στην πρεσβεία της χώρας του, στο Ντακάρ της Σενεγάλης, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γιάχα Τζαμέ αρνείται να αποχωρήσει και να επιτρέψει τη μετάβαση στην εξουσία.

Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), στην οποία συμμετέχουν 15 χώρες της περιοχής συμπεριλαμβανομένης της Γκάμπια, έχουν προειδοποιήσει τον κ. Τζαμέ ότι πλέον δεν τον αναγνωρίζουν ως πρόεδρο.

Να σημειωθεί ότι η Εθνοσυνέλευση ψήφισε την παραμονή του κ. Τζαμέ στην εξουσία για ακόμη τρεις μήνες, μέχρι να εξεταστεί δικαστικά η ένστασή του για ακύρωση των προεδρικών εκλογών, στις οποίες ο κ. Μπάροου αναδείχθηκε πρόεδρος της Γκάμπια, την 1η Δεκεμβρίου 2016.