Skip to main content

Ιταλία - Προϋπολογισμός: Σήμερα οι παρατηρήσεις της Κομισιόν

Θα ήθελα να πω ότι δεν έχουμε καμία αρνητική προκατάληψη απέναντι στην Ιταλία, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συνοπτικά εξετάστηκε το θέμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε την «κατάσταση στη χώρα», με «ταλέντο» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει το σχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας, που κατατέθηκε προχθές, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Θα ήθελα να πω ότι δεν έχουμε καμία αρνητική προκατάληψη απέναντι στην Ιταλία. Ο ιταλικός προϋπολογισμός θα εξεταστεί με την ίδια αυστηρότητα και την ίδια ελαστικότητα όπως όλες οι χώρες», ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ιταλία χρησιμοποίησε όλα τα «εργαλεία» ελαστικότητας του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι η Επιτροπή κατηγορήθηκε για υπερβολική «γενναιοδωρία» απέναντι στη χώρα.

«Τώρα κάποιοι με τους οποίους μίλησα στο τηλέφωνο δεν θέλουν να δείξουμε κι' άλλη ελαστικότητα», ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ιταλία δαπάνησε 30 δισ. ευρώ παραπάνω, χωρίς να της επιβληθούν κυρώσεις.

Επιπλέον, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η Επιτροπή θα ζητήσει από 4-6 χώρες περαιτέρω διευκρινίσεις για τους προϋπολογισμούς που κατέθεσαν, αλλά αυτό, είπε δεν σημαίνει ότι είναι πρόβλημα, αλλά απλώς ότι η Επιτροπή έχει κάποια ερωτηματικά.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση και την αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) το Δεκέμβριο.

«Είμαστε σύμφωνοι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, καθώς και να υιοθετήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα που θα εξετάζει την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων παντού στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

Σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της επόμενης περιόδου (2021-2027), ο κ. Γιούνκερ είπε ότι όλοι οι ηγέτες συμφωνούν ότι πρέπει να υιοθετηθεί πριν από τις ευρωεκλογές.

Εντός της ημέρας οι παρατηρήσεις της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό

Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ιταλική κυβέρνηση, με τις παρατηρήσεις επί του προϋπολογισμού, θα παραδοθεί σήμερα το βράδυ από τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στον Ιταλό υπουργό οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, κατά την συνάντησή τους στην Ρώμη, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Η επιστολή αυτή δεν μας ανησυχεί», τονίζει στο μεταξύ ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. «Ο προϋπολογισμός μας έχει σχεδιαστεί με τον σωστό τρόπο, ο οποίος είναι και ο μόνος για να εγγυηθούμε κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη στην χώρα μας. Θα το εξηγήσουμε κατά την συνέχιση του διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ολοκλήρωσε ο κ. Κόντε.