Skip to main content

Ιταλία: Ανοίγουν γυμναστήρια και πισίνες

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του ιταλικού σχεδίου για την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού άνοιξαν σήμερα πισίνες και γυμναστήρια.

Στην Ιταλία ξανάνοιξαν σήμερα πισίνες και γυμναστήρια με την πληρέστερη εφαρμογή της δεύτερης φάσης του σχεδίου της ιταλικής κυβέρνησης και με στόχο την επιστροφή στην γνώριμη καθημερινότητα. Θα πρέπει, όμως, να τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας και η παραμονή των πελατών στα γυμναστήρια να μην ξεπερνά την μία ώρα. Παράλληλα, οι Iταλοί θα μπορούν να αθλούνται το πολύ τρεις φορές την εβδομάδα.

Στην Ιταλία, ως γνωστόν, τα καφέ και τα εστιατόρια έχουν ήδη ανοίξει εδώ και μια  εβδομάδα. Στις περισσότερες πόλεις οι εισπράξεις των μαγαζιών έχουν μειωθεί κατά από το 30% μέχρι και το 50%.

Ανησυχία μετά το άνοιγμα εστιατορίων και μπαρ

Τις βραδινές ώρες, επίσης, υπάρχουν προβλήματα. Σε πόλεις όπως την Νάπολη, την Πάδοβα, την Περούτζια και  την Πίζα, μετά τη δύση του ηλίου πολλοί νέοι ξεχύνονται στους δρόμους. Για να πιουν ένα ποτό ή απλά και μόνο για να μιλήσουν. Είναι κατανοητό μετά από δυόμιση μήνες καραντίνας. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται οι αποστάσεις  ασφαλείας και οι προστατευτικές μάσκες δεν χρησιμοποιούνται πάντα.

Λόγω αυτών των προβλημάτων, ο υπουργός Περιφερειακών Θεμάτων Φραντσέσκο Μπότσια δήλωσε σήμερα ότι αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, μπορεί να μην επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση σε όλη την Ιταλία από τις 3 Ιουνίου κι ύστερα, όπως είχε προγραμματισθεί αρχικά από τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Eπείγει η οικονομική βοήθεια στους πολίτες

Σε γνωστά θέρετρα της Αδριατικής Θάλασσας, όπως το Ρίμινι και το Ριτσιόνε, οι δήμαρχοι έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να ζητήσουν από τα καφέ και τα εστιατόρια να κλείνουν νωρίτερα για να μειωθούν οι συνωστισμοί.

Η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, τέλος, αναφέρεται στη δύσκολη  κοινωνική κατάσταση που έχει προκύψει, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και δηλώνει: «Επείγει να δοθεί η οικονομική βοήθεια στους πολίτες, όλοι πρέπει να μπορούν να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης. Διαφορετικά, το αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν έως τώρα, μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε θυμό»

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle