Skip to main content

Ιταλία: Απέτυχε η διερευνητική εντολή του προέδρου της Βουλής

Ο Φίκο είχε λάβει διερευνητική εντολή από τον Ιταλό πρόεδρο την περασμένη Παρασκευή και δεν κατάφερε να συγκροτήσει νέα κυβερνητική συμμαχία.

Ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Ρομπέρτο Φίκο συναντήθηκε πριν λίγο με τον πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας Ρομπέρτο Ματαρέλα στο μέγαρο Κυρηνάλιο.

Ο Φίκο είχε λάβει διερευνητική εντολή από τον Ιταλό πρόεδρο την περασμένη Παρασκευή και απόψε πληροφόρησε τον Ματαρέλα ότι «δεν κατάφερε να καταγράψει ομόφωνη βούληση των δυνάμεων που έως τώρα συνέθεταν την κυβέρνηση Κόντε, να συγκροτήσουν νέα κυβερνητική συμμαχία».

Πριν από λίγο ο προσωρινός συντονιστής των Πέντε Αστέρων, Βίτο Κρίμι, δήλωσε ότι το ναυάγιο αυτό οφείλεται στον Ματέο Ρέντσι και στο κόμμα του, «Ζωντανή Ιταλία, στις πιέσεις του να εξασφαλίσει συγκεκριμένα υπουργεία, αλλά και στο βέτο που έθεσε σε ότι αφορά την υπουργοποίηση στελεχών άλλων κομμάτων.

Ο Ματέο Ρέντσι, από την μεριά του, μέσω Twitter τόνισε ότι η ρήξη είναι αποτέλεσμα διαφωνίας σε συγκεκριμένα θέματα, όπως είναι η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τον υγειονομικό τομέα, η παιδεία, τα μέτρα στήριξης των ανέργων και το πρόγραμμα εμβολιασμού των Ιταλών.

Σύμφωνα με τους περισσότερους παρατηρητές, μετά την νέα αυτή ρήξη του Ρέντσι με τους πρώην συμμάχους του (Κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, Πέντε Αστέρια και Ιταλική Αριστερά), είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να συντεθεί νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε.

Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα μπορεί να προσπαθήσει να εξακριβώσει αν υπάρχει δυνατότητα να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τεχνοκράτη πρωθυπουργό ευρείας αποδοχής.